2021 Yılında çıkan 248 sayfalık kitabımızın Önsözü ve Kitap hakkında kitabın baş sayfalarında yazılanlar aşağıdadır
ÖNSÖZ
“Medreseden Fakülteye Kumluca Eğitim ve Okullar Tarihi 1914 2014” isimli kitabım 2015 yılı Ekim ayında çıkmıştı. Bu kitap çalışmaları sırasında Kumluca’da Eğitimin 1921 yılında Kumluca Mektebi ile başladığını tespit etmiştik.
O zamanın Kumluca Mektebi bugünün Cumhuriyet İlkokuludur. Ben de bu okulda 1958-1959 ders döneminde üçüncü sınıfta okumak için gelmiştim. O araştırmalarda okulun sınıf geçme defterine baktığımda sınıfımızın 97 kişi olduğunu gördüm. Okulun ikinci katında merdiven başındaki sınıftı. Bir hayli büyük bir sınıftı. Yana doğru üç sıra vardı. Her sırada üçer kişi oturuyordu. Arkaya doğruda onbir sıra varsa etti otuzüç sıra yani doksandokuz kişi. Üçüncü sınıflar tek sınıftı. Bu gün düşündüğümde bu rakam doğru olduğu kanaatine vardım. Öğretmenimiz Adanalı Tüzün Erman isminde bir öğretmendi.
Önceki çalışmalar sırasında Cumhuriyet ilkokulu ile ilgili genel bazı bilgiler mevcuttu. Geriye kalan bilgileri de toplayıp okuduğum okula bir hizmetim olsun istedim ve başladım çalışmaya.
Bu yaz dönemini bu işi araştırma ile geçirdim. Eski çalışmamda bu okuldan mezun olmuş ve hayatta olan bazı öğretmenlerimizle görüşmüştüm. Bu çalışmada da çoğunluğu 80-90 yaşlarında olan öğretmenlerimiz ve onların çocukları ile görüşme imkanı buldum. Okulumuzda öğretmenlik yapan öğretmenlerimizin % 95’ inin isimlerine ulaştığım gibi bunların % 98’inin de fotoğraflarına ulaştım.
1930 lu yıllarda sınıf geçme defterinde sınıf öğretmenleri de yazılıydı. 1950’li yıllarda da bazı yılların yıl sonu sınav tutanaklarından öğretmenleri öğrendim. Ama o yılların en çok bilgisini o zamanlar okulumuzda okumuş abilerimiz ve ablalarımızdan öğrendim.
1960 – 2007 yılında okulda bir öğretmenler defteri hazırlanmış, ondan epey yararlandım. 2007’de kayıtlar internet ortamına geçince bir bilgi girme şansımız olmadı. Yani teknoloji arşivcilik ve araştırma kültürünü de bitirdi.
Bu görüşmelerde çok duygusal olaylar da yaşadım. Tabii bütün telefon görüşmelerimi yazsam sayfalar yetmez.
Bunlardan benim için en duygusal olanı 1961-1962 ders yılında Finike Ortaokuluna başladığımda 1 yıl Türkçe öğretmenliğimi yapan Sevinç Altuğ öğretmenimle buluşmamız oldu. Sevinç öğretmenim 1954-1956 ders döneminde iki yıl Kumluca İlkokulunda öğretmenlik yapmış ve Şubat 1956’da Finike ortaokulu Matematik öğretmeni Turgut Altuğ ile evlenmiş ama çocuklar yarıda kalmasın diye ders dönemi sonuna kadar okuldan ayrılmamıştır. O zamanlar Finike – Kumluca arası vasıta bulmak çok zordu. Eşiyle her zaman görüşemiyorlardı. Genç, evli bir öğretmen olarak öğrencilerini evliliğine tercih etmiş bir öğretmen.
Turgut Altuğ öğretmenim de bizlerin çok, sevdiği çok değerli bir matematik öğretmeni ve okul müdürü idi. O zamanlar ortaokul öğretmeni olmadığı için derslere dışarıdan veya ilkokuldan öğretmenler girerdi. Sevinç öğretmenim de Finike İlkokulu öğretmeni idi, oradan derslerimize gelirdi. Sevinç öğretmenimle bundan sonra devamlı görüşme kararı aldık.
Bazı öğretmen ve öğrencilerimizle ilgili anılar “Öğtretmenlerimizden Anılar” bölümündedir.
Bu çalışmayı tamamlayınca baskıya hazır hale getirip Okul İdaresine teslim edeceğim.
Bu çalışmada hiç bir maddi menfaat beklemedim.
Doğumumda ismimi Mustafa koymuşlar. Ama nüfusa kaydettirirken o zamanın Finike Kaymakamı Turgut Kılıçer’in adını yazdırmışlar. Ama ben bunu bilmiyorum. Ben hep adımı Mustafa olarak biliyorum.
1956 – 1957 ders döneminde Karacaören Köyü İncirağacı İlkokulunda okula başladım. O zamanlar köylerde kayıtta nüfus cüzdanı istenmediği için okula Mustafa olarak kaydoldum.
1958 – 1959 ders yılında 3’üncü sınıfta okumak üzere Kumluca İlkokuluna geldim. Kayıtta nüfus cüzdanı istediler. Nüfus cüzdanında adım Turgut Eken olarak geçiyordu. İsmimin Turgut olduğunu ilk defa bu okula kaydolurken öğrendim. Kumluca ilkokuluna gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra Turgut olarak kaydoldum.
Bende böyle bir anısı olan okuluma bir hizmet vermek niyetiyle bu çalışmayı gerçekleştirdim. Bu çalışma bana büyük mutluluk verdi.
Geçmişini bilmeyen, geleceğini göremez düşüncesi ile çalışmalarımın amacına ulaşmasını diliyorum.
Turgut EKEN
KİTAP VE ÇALIŞMA HAKKINDA
1967 Elazığ doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Elazığ’ da tamamladım. ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Girmiş olduğum Kaymakamlık Sınavı sonucunda 1992 yılında Malatya Kaymakam Adayı olarak atandım. Sırasıyla Burdur – Altınyayla, Erzincan – Kemaliye, Mardin – Yeşilli, Tokat – Artova, Giresun – Keşap Kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Şube Müdürü, Edirne – Uzunköprü, İzmir – Bergama Kaymakamlıkları ile İzmir Vali Yardımcısı olarak çalışmakta iken 2020 yılı Temmuz ayında Antalya ili Kumluca ilçesine atandım.
Geldiğimin ilk günlerinde hayırlı olsun ziyaretleri çoktu. Yaklaşık 15 gün sonraları ziyaretime Turgut Eken Beyefendi geldi. Çok güzide iki kitapla gelmişti. Kendisinin 70 yaşında olmasına rağmen çalışan ve üretmeye devam eden bir vatandaşımız olması çok sevindirici.
Bu kitaplar “MEDRESEDEN FAKÜLTEYE KUMLUCA EĞİTİM VE OKULLAR TARİHİ 1914-2014” ve “165 YILLIK KUMLUCA İDARİ YAPISI 1855 – 2020 “ idi. Takdire şayan çalışmalarını görmekten mutlu oldum.,
Bu sohbette sayın Turgut Eken’in “YÜZÜNCÜ YILINDA KUMLUCA CUMHURİYET İLKOKULU 1921-2021” ve “YAŞADIKLARIM VE DUYDUKLARIMLA YÖREMİZ” isimli çalışmaları olduğunu öğrendim. Pandemi dolayısıyla fazla görüşemedik. Sonuçta ilçemiz Cumhuriyet İlkokulu ile ilgili kitabının taslak bir suretini getirdiğinde cidden güzel ve emekli bir çalışma olduğunu gördüm. İlçemizin ilkokulu olması hasebiyle önemli bir eser.
Kumluca sevdalısı Sayın Turgut Eken’e bundan sonraki çalışmalarında sağlık ve sıhhat diliyor, hiçbir masraf talebi olmadan basıma hazır vaziyette okulumuza teslim ettiği bu eser içinde teşekkür ediyorum.
Uğur KOLSUZ
Kumluca Kaymakamı
YÜZ EĞİTİM YILI
Kumluca ilçesinin en eski eğitim kurumu olan Cumhuriyet İlkokulu yüzüncü ders yılında kitaplaşıyor. Böyle bir kitaba sahip olmak her okula nasip olmaz.
Kitabımızda 1923 yılından bu yana görev yapan hemen hemen tüm öğretmenlerimiz yazıldığı gibi öğretmenlerimizin fotoğrafları, okulumuzun tarihçesi , hangi binalarda eğitim gördüğü ve isim değişiklikleri gibi çok değerli belgeler bulunmaktadır.
Daha önce ilçemiz eğitiminin 100 yıllık tarihçesini araştırarak “MEDRESEDEN FAKÜLTEYE KUMLUCA EĞİTİM VE OKULLAR TARİHİ 1914-2014” isimli bir kitap çıkaran Kumluca ve eğitim gönüllüsü Turgut Eken bu sefer kendisinin de iki yıl okuduğu bu güzide okulumuzun 100 yıllık geçmişi için çalışarak bu kitabı hazırlamıştır.
Kumluca’ya geldiğimde yukarıdaki kitabı ile birlikte hayırlı olsun ziyaretine geldi. O zaman tanıdım kendisini. Kumluca için yapılacak bir tesis ve eğitim ile ilgili bir olay duyduğu zaman gözleri ışıl ışıl olan bir insan. Kısacası eğitim aşığı ve gönüllüsü. Bu iştahla bu kitabın hazırlanmasını gerçekleştirdi.
“Geçmişini bilmeyen geleceğini göremez.” düşüncesi ile bu kitap gelecek nesile bir kaynak olacaktır. Turgut Eken büyüğümüz inşallah ilçemize kazandırdığı bu dört eserden sonra ideali olan “YAŞADIKLARIM VE DUYDUKLARIMLA YÖREMİZ” çalışmasını da tamamlayacaktır.
“Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkası çizer.” düşüncesi ile bu güzel çalışmadan ötürü sayın Turgut Eken’i candan kutluyor, bundan sonraki çalışmaları için sağlık ve sıhhat diliyorum.
Mustafa AKTAŞ
İlçe Milli Eğitim Müdürü
OKULUM 100 YAŞINDA
Öğretmenliğe Şubat 1994 yılında Ağrı´da başladım. 1994-2010 yılları arası Kumluca Sarıcasu Darıyemezler İlköğretim Okulu Müdürlüğü, 2010-2014 Kumluca Mimar Sinan İlköğretim Okulu Müdürlüğü, 2014-2019 Kumluca Hacıveliler İlk-Ortaokulu Müdürlüğünden sonra 2019 yılında Kumluca’nın en eski okulu olan Cumhuriyet İlkokulu’nda göreve başladım.
Turgut Eken amcamızı 1998-1999 yıllarında Kumluca Eğitim Vakfı ve Kumluca Kültür Derneği çalışmalarında tanıdım. Aynı zamanda ilçemizdeki yörük kültürünün yaşatılması ve tanıtımı yönünde verdiği gayret ve çalışmalarını da takdire şayan buluyorum.
2010 yılında bütün okullarımızın arşivlerini dolaşmaya başladığı zaman, eğitim camiası daha yakından tanıdı kendisini. Bu çalışmalar sonucunda 2015 yılında 100 yıllık Kumluca eğitimine ışık tutan “MEDRESEDEN FAKÜLTEYE KUMLUCA EĞİTİM VE OKULLAR TARİHİ 1914-2014” isimli 432 sayfalık kitabını çıkardı. Bu kitap, ilçemizde bir ilkti ve eğitim camiamız için de kaynak niteliğindeydi. Okullarımızın tarihçeleri hakkında daha geniş bilgileri öğrendik.
2019 yılında Cumhuriyet İlkokuluna geldiğimde Turgut Eken ”Müdürüm okulunuza ait elimde derlenmiş epey bilgi var, bunlara daha da katkı yaparak bir kitap haline getirelim” dedi. Ben de bu konuya tereddütsüz evet dedim. Çünkü bu kitap, aynı zamanda Cumhuriyet İlkokulunun 100 yıllık tarihini ortaya koyacak olması bakımından çok önemliydi.
Bir Kumluca sevdalısı olan Turgut Eken büyüğümüze, okulumuzun 100 yıllık eğitim serüvenini ortaya çıkardığı için sonsuz teşekkürlerimi sunar, bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim.
Zekai DİNCER
Cumhuriyet İlkokulu Müdürü