2020 Yılında çıkan 272 sayfalık kitabımızın Önsözü ve Kitap hakkında kitabın baş sayfalarında yazılanlar aşağıdadır
ÖNSÖZ
Kumluca’nın yeni Kaymakamı Hakkı UZUN beyi bir ziyaretimde ilçemizde Kaymakamlık yapanların listesinin yanlış olduğunu söyledim ve doğru listeyi kendisine gösterdim. Tarih 2018 yılı başlarıydı.
Kaymakam bey bu çalışmayı görünce “Sen şimdi bunu bir kitap haline getirirsin” dedi. Ben de onun üzerine bir araştırma yapma gereği duydum. Tabii sadece Kaymakamları yazmak değil Kumluca’nın idari yapısını incelemek gerekiyordu. Kumluca 1958 yılında ilçe olmuş, genç sayılan bir ilçeydi. Bu durumda çok daha kolay hazırlayacağımı düşündüm ama düşündüğüm gibi olmadı Çünkü arşivlerde saklanması gereken evrakların çoğu yoktu Hatta bazı kurumlarda arşiv bile bulamadım. Resmi kurumlarla ilgili bilgileri çevrede o günleri yaşamış insanlardan sorup yazma gereği duydum.
Tabii bu çalışmaya başlarken ben 1958’den bu tarafa yazmayı düşünüyordum. ama çalışmalara başladığım dönem Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay ve Kumluca Belediyesi Kültür Müdürü Süleyman Fethi Örgel belediye kütüphanesinde 1868’den bu tarafa Konya vilayet salnamelerinin olduğunu söylediler. Kendilerin de desteğiyle bu salnamelerde yaptığım araştırmalarda Kumluca’nın idari yapısını 1868 den bu yana incelemeye başladım. Daha sonraki zamanlarda 1855 ve 1868 arası bilgilerede ulaştım. Kitabın adını da onun için “165 Yıllık Kumluca İdari Yapısı 1855 – 2020” diye koydum.
Burada amacım gelecek kuşaklara Kumluca ile ilgili bilgiler sunmak. Bu vesileyle Kumluca’nın ilçe oluşunun 62 yıldönümünde böyle bir eseri çıkarmak bana büyük zevk verdi.
Tabii burada belediye salnameleri haricinde resmi gazeteden, Kumluca Kaymakamlığı arşivinden, değerli hocam Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Doktor Muhammet Güçlü hocamın çalışmaları, yine aynı fakültede Doktor Hatice Durgun hocamızın Elmalı ile ilgili çıkardığı kitap ve devlet arşivlerindeki yıllıklardan, Kumluca’nın ilk Nüfus Katibi kırkbuçuk yıl fiilen Kumluca nüfus idaresinde çalışıp müdür olarak emekli olmuş Yusuf Şahin abimden çok yararlandım.
Önceki kitap çalışmamda eski el yazılarının yeni harflere çevrilmesinde bana büyük desteği olan o zamanlar Göynük Fen Lisesi Müdürü, Şimdi Akdeniz Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanı Özer Baş Hocam yine bu çalışmamda arkamdaydı. Bu şekilde her vardığım kurumda büyük destek gördüm. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Sivil toplum kuruluşları ile ilgili çalışmalarda Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası, Kumluca Ticaret Borsası, Kumluca Ziraat Odası ve Kumluca Ulaştırma Hizmetleri Meslek odası arşivlerinden bana ışık tutabilecek bilgiler aldım. Ancak Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Odalar Birliği izin vermiyor gerekçesi ile arşivde inceleme yaptırmadı. Onlarla ilgili İl Dernekler Müdürlüğünden aldığım kuruluş tarihi ve odanın duvarında bulunan 1976’dan beri olan başkanları bulabildim.
Bundan sonra ömrümün ve sıhhatimin bana tanıdığı imkânlar ölçüsünde “Yaşadıklarım ve Duyduklarımla Yöremiz”, “Yaylalarımız”, “Yayla Yollarının Tespiti”, “Karacadır ve Alacık’tan Apartmana Yöremizde Yapılar” konularındaki çalışmalarım devam edecek. Kısacası ömrümün kalan bölümünün boş zamanlarını gelecek nesle bir şeyler bırakabilme adına çalışma ile geçirmek istiyorum.
Bu çalışmalar için koştururken bana katlanan eşimin ve kendileri ile ilgilenemediğim torunlarımın bu konuda hakkı biraz çoktur diye düşünüyorum.
Diğer çalışmalarda buluşmak ümidi ile….. Turgut Eken (2020)
KİTAP VE ÇALIŞMA HAKKINDA
Küreselleşme sürecinin etkisiyle kentlerimizin kimlikleri kaçınılmaz biçimde değişmektedir. Kent kimliğinin oluşturulması, hafızalarda, şehirlerin geçmişlerinden iz bırakmak ancak kalıcı eserler ve yazı ile mümkündür. Bu anlamda, edebiyat, sanat, tarih gibi kültürel faaliyetler yerel unsurların varlığını koruyabilmesi için çok önemlidir.
Yerel tarih çalışmaları ve kültür araştırmaları, köklerimizi keşfetmeye, kimliğimizi daha iyi tanımaya katkı sağlar.
İlçemiz Kumluca, Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan her yönüyle en çalışkan insanların olduğu bereketli toprakları ve verimli arazileriyle kendini gösteren Antalya’nın nadide ilçelerinden biridir. Batı Antalya’nın incisi Kumluca ilçesi ile ilgili Turgut Bey’in büyük bir fedakârlıkla uzun yıllar süren araştırma ve hazırlık süreci sonucu ortaya çıkardığı bu güzel eser, çok önemli bir kültür ve tarih hizmeti olarak gelecek nesillere önemli bir kaynak kitap niteliğindedir. Görselleriyle de öne çıkan bu eser, İlçemiz idari yapısına katkı sağlayan değerli büyüklerimiz hakkında Kumluca tarihinde kısa bir gezinti ile bir kesit sunulmaktadır.
Bu minvalde, geçmişten günümüze kadar ilçemizde görev yapan Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, Kurum Müdürlerimize, Muhtarlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcilerine ve ilçemize hizmet eden tüm vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Çok değerli kültürel çalışmalarıyla Kumluca’nın toplumsal yaşamına çok büyük katkılar sağlayan ve bu kitabı büyük bir özveriyle hazırlayan Sayın Turgut EKEN’e sağlık ve huzur dolu bir ömür geçirmesini temenni ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
İlçemizin idari tarihini konu alan bu kitabın da günümüze ve yarınlarımıza yol göstermesi; tarihimize ve kültürümüze katkılar sunmasını temenni ediyorum.
Hakkı UZUN
Kaymakam