Kumluca da 1935 yılında Bağlık Mahallesi’nde, şu an ki Yeni Cami’nin olduğu yerde, o zamanki Kumluca ilkokulu, şimdiki Cumhuriyet İlkokulu yararına bir Güreş yapılmıştır. Eski Cumhuriyet İlkokulu, şu an ki Belediye Sarayı’nın bulunduğu alan üzerine inşa edilmiştir.
Muslu Erdoğan O zamanlar İlkokul yapılıncaya kadar yıllarca bu evi yöre çocuklarının eğitim ve öğretimi için tahsis etmiştir.
1932-1933 ders döneminde Kumluca’ya Mehmet Ali Çataloğlu adında bir başöğretmen gelir. Dönemin Nahiye Müdürü Kemal Taygur ile konuşurlar ve Kumluca’ya bir ilkokul binası yaptırmaya karar verirler. Kumluca’nın ileri gelenlerini toplarlar ve konuyu onlara da açarlar. Kumluca’dan destek görünce başlarlar inşaata. 1935 yılında bu inşaata destek verilmesi için bir güreş yapılması kararı alınır ve güreş tertip edilir.
Eğitim burada devam ederken Cumhuriyet İlkokulu (Kumluca İlkokulu )yapılarak 1937-38 sezonunda eğitim öğretime açılmıştır.
Bu Güreşleri beldemizin önde gelen isimleri organize etmiştir. Organizasyon da yer alan güreş komitesi mensupları şunlardır:
1935 yılında yapılan güreşe o zamanın ünlü başpehlivanları katılmışlardır. Tekirdağlı Hüseyin Akkaya (1934-1942 yılları arasında Kırkpınar Başpehlivanı olmuştur), Yarım Dünya Çerkez Pehlivan, Dereköylü Salih, Dereköylü Sabri, bu güreşe katılmışlardır.
Kumluca da 1946-47 yıllarında Cumhuriyet İlkokulunun yerinde (şu an ki belediye binasının olduğu yerde) yapılan güreşlerine: Tekirdağlı Hüseyin Akkaya (1934-1942 yıllarında Kırkpınar Başpehlivanı), ManisalI Halil, Hayrabolulu Süleyman katılmıştır.
1947-48 yıllarında Düzceli Çolak İsmail ve Arı kayalı Mahmut Pehlivan Efeoğulları’nın Çayırı(şu an ki Mimar Sinan İlköğretim Okulunun olduğu alan)’nda güreş tuttular. Bu güreşte Türkiye Başpehlivan Çolak İsmail ile yörenin Başpehlivanı Arıkayalı Mahmut uzun bir güreşten sonra yenişememişler; fakat o güreşte Çolak Pehlivan Mahmut Pehlivanı çok ezerek güreş tutmuştur.
Yine bu yıllardaki yapılan Güreşlerde Yarım Dünya lakaplı Türkiye Başpehlivanı ilçemizde güreş tutmuş. 1947 yılında Tekirdağlı Hüseyin, Manisalı Halil, Hayrabolulu Süleyman, Yarım Dünya güreşe gelmiş. O güreşte Hayrabolulu ile Yarım Dünyayı güreşmişler. Hayrabolulu’nun kispeti çıkmış ve yenik sayılmıştır.
1951 yılında Kumluca’da yapılan güreşlerde Tekirdağlı Hüseyin, Yarım Dünya, Hayrabolulu Süleyman gibi Türkiye Başpehlivanları ilçemize gelmişler ve Topar Ali Ağa’nın (Ertürk) Hanı’nda konaklamışlar. Bu han şu an ki Cumhuriyet Meydanı’ndaki kafeteryanın bulunduğu yerdedir.
Bu tarihlerde Olimpiyat Şampiyonumuz Yaşar Doğu’da bölgemizde yapılan güreşlere milli takıma güreşçi seçmek için güreşlere gelmiştir.