Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Benim iki dedem, yani Babamın ve Annemin Babaları Çanakkale savaşlarında şehit olmuş, Babamın dayısı Ahmet dede bu savaşta sağ kurtulmuş, çocukluğum hep onun anlatımları ile geçti. Onun için bu ülkenin kurtuluşunda savaşmış bir insandan bu günleri dinleyerek geçti çocukluğum. İlkokul, ortaokul ve Lise çağlarımda bayramlardaki halkın hem gösteri açısından, hem de seyirci açısından katılımını düşündükçe üzüntüm bir kat daha artıyor.
Birkaç yıl öncesine gelinceye kadar çok az katılımda olsa devlet kurumları ve bazı özel kuruluşlar bayrama katılır, en azından bir şenlik havası oluşurdu. Tören geçitlerinde bu kaldırıldı nedendir bilmiyorum. Bayramları sadece öğrenciler kutlar oldu. Oda nasıl oldu Kumluca da 14000 civarında öğrenci var, oraya 200 civarında öğrenci geldi, birkaç öğrenci şiir okudu bir halk oyunları gösterisi, 3 öğrenci türkü söyledi ve tören geçişi, kim geçti 200 civarındaki öğrenci. Diğer öğrenciler nerde onlar için bayram tatil demek.
Şu anda çelenk sunmada sadece 3 çelenk konuluyor. Daha fazla çelenk konulmasına izin verilmiyor. Bayram kutlamaları yukarıda belirttiğim gibi sadece birkaç öğrenciye yüklenmiş durumda. Yani Milli Eğitim teşkilatının görevi durumunda. Bu durumları incelemek üzere kısa bir araştırma gereği duydum. Bir konuyu eleştiriyorsam o konuyu iyice bilmem lazım düşüncesi ile. İlk Olarak “ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA 2429 SAYILI KANUN”, bukanuna göre çıkarılan “Ulusal ve resmi Bayramlarda yapılacak Törenler Yönetmeliği” ve ayrıca “Resmi Bayramlar ve Anma Günlerinde Anıtlara konulacak Çelenklerin Hazırlanma, Taşınma ve Sunulması hakkında Yönetmelik” üzerinde yaptığım araştırmada yeni ve köklü bir değişiklik yapılmamış. (Bu kanun ve yönetmelikleri isteyene e-mail ile gönderebilirim.) Kanun ve Yönetmelikte değişiklik olmadığına göre Bayram Kutlamalar ve Çelenk Sunmaları hangi Kanun ve Yönetmeliğe göre yapılıyor.
Yine 2429 sayılı kanunun 2 nci maddesi D fıkrası 4 ncü bendinde “29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.” Denildiği halde bu gün niçin özel işyerleri kapanmıyor. Bayram coşkusu resmi geçidinde Sivil Toplum kuruluşları ve Devlet kurumları nerede. Ağzımızı açtık mı özgürlük ve demokrasiden bahsediyoruz. Bize özgürlük ve demokrasiyi veren Cumhuriyetin kuruluş yıldönümünde biz neredeyiz.
Tabii bir büyük olarak en çok üzüldüğüm; çocuklarımıza bayramlar sadece birkaç öğrencinin şiir okuduğu ve diğer az sayıda öğrencinin bu süreçte ayakta beklediği, bu törene katılan öğrencilerin protokolün önünden geçtiği, Büyüklerin bu coşkuya katılmadığı günlerdir diye örnek olmamızdır. O çocuklara okul bitince sizde bu işten kurtuluyorsunuz dememizdir.
Milli ve manevi değerlerine sahip çıkmayan milletlerin yok olmaya mahkum olacakları düşüncesi ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90 ncı kuruluş yıl dönümünü inşallah hep beraber toplu bir şekilde coşku içinde kutlayacağımız ümidi ile saygılar sunuyorum.