İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hayırsever Ramazan Abacı

1943 yılında İlçemiz Kumluca’nın, Mavikent beldesinde doğdu. Mavikent’li çiftçi bir ailenin 6 çocuğunda 4.ncüsü olan Ramazan ABACI ilkokul mezunudur.

Askerlik öncesi ticari hayatina çobanlık ve yumurta alım-satimı ile atildı. Askerlik dönüşü bakkallık yapan Ramazan ABACI 1968 yılında evlendi. 1969’dan sonra komisyonculuk ve çiftçilik yapti. Dini vazifelerinden olan Hac ve Umre vazifesini yapmıştir.

Mavikent’te sevilen sayılan bir kişi olan Hacı Ramazan ABACI 2004 yılında Mavikent 75.Yıl İlköğretim Okulu’na 24 derslikli ek bina yaptırarak okulun ismi Ramazan Abacı İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Halen bu isim altinda eğitim öğretime devam etmektedir.

Mavikent’te cami ve öğrenci yurtları yapımında da çok büyük katkıları olan Ramazan ABACI okula zaman zaman gelerek okulun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Halen ticaretle uğraşan Ramazan ABACI 3 çocuk babasıdır

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Hayırda Yarışanlar Kitaplar serisinde Ramazan Abacı ile yapılan Röportaj şöyledir;

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Yokluk içinde yaşadım. 1964’te çalışmaya başladım. O zamanlar yevmiye 5 liraydı. 5 liraya yevmiyeye gidiyordum. İşler çok zordu, sabahtan akşama kadar çalışıyordum. Hayat şartları çok zordu. Aldığım para geçinmeme zor yetiyordu. 1972 yılında seracılık faaliyetleri başladı. İşimizi, hem seracılık hem de ticaret yaparak geliştirdik ve büyüttük. Aklımızda ve fikrimizde olan bir hayır işi yapmayı düşündük. Hem hayır olsun hem de vatana millete bir hizmetimiz, faydamız dokunsun diye ailemin de destek vermesiyle bu okulu yaptırdık.

Okul yaptirma fikri nasıl oluştu sizde? Sizi okul yaptirmaya yönlendiren sebepleri öğrenebilir miyiz?

Okul yaptirmanın iyi bir hayır olduğunu daha önceden biliyordum. Vatanımıza, milletimize bir katkı da bizden olsun fikriyle bu okulu yaptirdık. Yapmış olduğumuz bu işten dolayı çok gururluyum. Antalya Valiliğinin teşviki ve Belediyenin katkılarıyla okulu yaptirdık.

Okulu yaptırma süreci nasıl gelişti?

Okulu yaptirma süreci çok iyi gelişti. Hiçbir engelle karşılaşmadan herkesin katkılarıyla el birliği ile 8. ayda yapıp Milli Eğitim’e teslim ettk.

Bu süreçte yaşadığınız sorunlar oldu mu?

Okulu yaptirma sürecinde hiçbir sorunla karşılaşmadık. Valilik, Belediye, Milli Eğitim -bütün kurumlar- bize olabildiğince yardımcı oldular.

Okulunuzla ilgili bir beklentiniz var mı?

Okulumuzda eğitim- öğretim gören çocuklarımızın iyi bir eğitim almaları ve ülkemizin en iyi liselerinde okumalarını istiyorum. Bizim öğrencilerimizin mezun olduktan sonra en iyi üniversitelerde tahsil görmelerini, ülkemizin kuramlarında başarılı birer yönetici olmalarını arzu ediyorum. Bunların sonucunda öğrencilerimizin mutlu, başarılı ve huzurlu bir hayatlarının olmasını istiyorum.

Aile bireylerinin okul yaptırma sürecindeki tutumları nasıldı?

Tüm aile bireyleri okulun yapılmasından çok onur duydu. Hepsi de bu hayırlı ve faydalı işten dolayı büyük sevinç duydular.

Çevrenizde sizden etkilenip de okul yapan veya yaptırmayı düşünen biri var mı?

Olabilir. Çünkü bölgemizde hayırsever birçok insan var.

Okul dışında yaptığınız başka bir hayır işi var mı?

Beykonak Belediyesi sınırlan içerisinde bulunan Yatılı Kız Kuran Kursunun yapımına katkım oldu. 500 metrekarelik yeri tamamladım. Eylül ayında hizmete girecek.

Okulla iletişiminiz devam ediyor mu?

Okulla iletişimimiz tabi ki devam ediyor. Okula sık sık ziyarete gidiyoruz. Öğrencilerin genel başarı düzeylerini sürekli takip ediyoruz.

Okulu yaptırırken sıkıntıyla karşılaştınız mı hiç?

Okul yaptırırken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Çünkü bütün kurumlar, kasaba halkı bu işte bizlere çok yardımcı oldu. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı.

Okulda ilk ders zili çaldığı gün neler hissettiniz?

Okulda ilk ders zili çaldığında çok heyecanlandık. Çünkü öğrencilerin mutlu olduğunu görmek çok güzel bir duygu. Biz çok sevindik. Çok gurur duydum kendimle. Ben de çok mutlu oldum. Allah böyle bir mutluluğu herkese nasip etsin.

Sizi yaptığınız katkılar nasıl etkiliyor?

Beni yaptığım katkılar çok sevindiriyor. Özellikle de çocukların mutlu olduğunu görmek çok güzel bir şey. Hayır, yapmanın ne kadar içten geldiğini, bir talebe yetiştirmenin ne kadar ulvi bir duygu olduğunu söyleyebilirim.

Öğrencilerle zaman zaman sohbetleriniz olur mu?

Tabi ki okula geldiğim zamanlarda öğrencilerle görüşüyorum. Benim torunlarım da bu okulda okuyor. Onları bazen ben okula bırakıyorum. Zaman zaman çocuklarla sohbet ederiz.

Bizi çok etkilediniz. Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Bu röportaj için asıl ben size teşekkür ederim. Sizin sorularınızı cevaplarken eski güzel günlerimi hatırladım, tekrar o günleri yaşadım. Sağ olun.