Karacaören köyü sınırında Dibek tabiat koruma alanında bulunan Ambar katranından bahsediyorm. Dibek ormanlarında Sedir ağaçlarının kır dediğimiz çıplak alanla buluştuğu 2000 metre rakım civarındadır Ambar katranı.
Emekli Orman Fakültesi Öğretim üyelerinden değerli Hocam Prof. Dr. Doğan KANTARCI’nın 1982 yılında yaptığı ölçümlerine göre bu yıllar 2331 yaşında olmalı bu ağaç. Bu durumdada dünyanın en yaşlı ağaçları arasındadır. Yine Doğan Hocamın ölçümüne göre Çapı 232 Cm. Çevresi 720 Cm. Yüksekliği 23 metredir.
Bu ölçümler Dünyaca ünlü Alp dağları ve Türkiye ormanlarında araştırmalar yapmış Avusturyalı Prof. Dr. Hannes Mayer ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından 1985 yılında tekrar yapılmış ve doğrulanmıştır.
Bu ölçümler neticesi bu ağacımızın yaşı bu günlerde 2331 i bulmuştur. Yıl 2016 olduğuna göre bu durumda Ambar katranı İsa’dan 315 yaş daha büyük durumdadır.
14.11.2015 günü Ali Baba Kırk haramiler gurubuna takıldım bu yaşımda. Daha 2000 ve 2004 yıllarında 2 sefer gördüğüm Ambar katranını bir kez kaha görmek vardı sonuçta.
Sabah saat 7 de başak pastanesinin önünden bindik minübüse kemerden katılan 5 kişi ile birlikte 17 kişi olarak ekibi tamamladık. Karacaören köyü sınırlarından devamla köşlü mevkiine oradan da Dibek koruma ormanlarında Karabuz yol kavşağına kadar vasıta ile gittik. Orada vasıtadan inip yaya devam edecektik. Kalan yol 6 Km.civarında idi.
Tabii gençler önden giderken ben en geriden gidiyordum. Bana bir arkadaş lazımdı. O arkadaşta Anadolu lisesi Fizik öğretmeni Deniz Karaaslan oldu. Hava çok harika, sedir ormanlarının içinden bir yarım saat gecikme ile bizde vardık ekibin olduğu yere. Yani bu yer 2331 yaşına rağmen dimdik ayakta duran Ambar katranının kollarının altı idi.
Orada bir öğle yemeği yedikten sonra fotoğraflar çekindik ve yine düştük yollara. Arkadaşlar hızlı ve sarp yerlerden gittiler. Bu sefer ben Cezmi Tuncel ile ayrıca aynı gittiğimiz yoldan geldik. Tam araçtan indiğimiz yerde bizi araç karşıladı.
Böylece harika bir günde Dünyanın en yaşlı ağacını bir kez daha görmek nasip oldu.