Kapanan Okullar Beşikçi- Çayiçi
Beşikçi İlkokulu
Beşikçi Köyünde Eğitim 1941-1942 yılında Eğitmen İbrahim Peker ile başlar. O dönemin öğrencilerinden Musa Sungur ile görüştüğümde Musa Abimiz Okula başlamalarını şöyle anlattı: “İlk yıl sahibi Antalya‘ya göç etmiş bir şahsın virane evinde başladık. İkinci yıl eskiden ahır olarak kullanılan bir yeri köylüler temizledi, orada eğitim gördük. Üçüncü yıl ise bir başka şahsın evinde okuduk ve 3.ncü sınıftan mezun olduk. Bu arada köylü okul binası yapmaya devam ediyordu. Bina bitti ama bize okumak nasip olmadı. Bina bitince orada normal ilkokul açıldı.” dedi Musa abi.
Baymak Boğazı’nın güney yakası Kemer Mevkii’nde köylü tarafından yapılma tek sınıflı bir okulda başlar öğretmenli eğitim.
İlk öğretmen olarak 1944 yılında Aksu Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından olan Beşikçi Köylüsü Ali Güzelkara atanır. Eğitmenden o yıl 8 kız 25 erkek 33 öğrenci mezun olmuştur. Onun için dışarıya giden öğrenci olmadığı için 19 kız, 18 erkek 37 öğrenci kaydolur birinci sınıfa ve eğitim böyle başlar.
1962 yılından sonra Eski Antalya yolu kenarına devlet ve vatandaş işbirliği ile yeni bir okul yapılır. O okul binası halen muhtarlık binası olarak kullanılmaktadır. 1961 mezunu Hüseyin Güzelkara ile sohbetimizde eski okulda okulu bitirdiğini ondan bir yıl sonra babasının Finike’ye tayin olduğunu ve yeni okulun bundan sonra açıldığını anlattı.
Köylü tarafından Kemer mevkii’nde yapılan okulun yerini görmek için. Köy İmamı Ali Dalkıran ve köy (mahalle) muhtarı Veli Etlican ile gittik. Okulun yerinde hiçbir kalıntı yoktu. Ben de oradan bir iki kare köyün fotoğrafını çektim. Bu fotoğrafları sanal ortamda paylaştım. Bu fotoğrafları gören Öğretmen Ali Güzelkara’nın 3.ncü çocuğu emekli öğretmen Yurdanur Güzelkara Balaban yorum yazdı bende cevap verdim. Bu mesajlaşmayı Beşikçi köyünün eğitimine ışık tutacağı düşüncesi ile buraya aktarma düşüncemi kendisine ilettiğimde memnuniyetle kabul etti Yurdanur Hanım.
Bu mesajlaşmayı aynen aktarıyorum.
Yurdanur Balaban : Turgut Bey, o Çayda kışın su oluyor mu? 31 Ekim, 20:39 Turgut Eken : yağmur çok yağınca geçici akıyor yağmurdan sonra yok 31 Ekim, 21:15
Yurdanur Balaban : Ben, birinci ve ikinci sınıfı babamda okudum, kışın yoğun akıyordu, hatta üst tarafta değirmen de vardı. Babam ya da diğer babalar bizleri kucaklayarak geçirirlerdi okula giderken. (anımsadığım, bazı durumlardan birisi. ) 31 Ekim, 21:22
Turgut Eken : ben bu gün senin okuduğun o okulun yerini araştırmaya gittim ama yerinde hiçbir şey kalmamış en azından yerini öğrendik 31 Ekim, 23:13
Yurdanur Balaban : Evet. Ben de gördüm. Yeri bile kaybolmuş. İçimden düşündüm, okulum neredeydi diye.. Senin fotoğrafını çektiğin okulda babamın cenazesi birkaç saat kaldı. Babaannemi beklettiler di herhalde. O zaman 13 yaşındaydım. 31 Ekim, 23:23
Bu mesajlaşma o zamanın şartlarına ışık tutacaktır sanırım.:
Köylünün 1960’lı yılların başında yaptığı okul kapanıncaya kadar kullanılır ve halen muhtarlık binası olarak kullanılmaktadır. Bu okuldan daha sonraki yıllarda orman mühendisleri, öğretmenler ve bir çok üniversite mezunu çıkmıştır.
49 yıl eğitim veren okul en son 1992-1993 ders döneminde mezun vererek kapanır ve taşımalı sistemle Beykonak 80.Yıl İlkokulu’na bağlanır.
Çayiçi İlkokulu
Çayiçi köyünden Salih Oğlu Mehmet Ceylan köyünden giderek Turunçova’da (Demircilik’te) ilkokul eğitimi alır. 1939 yılında ülkemizde öğretmen bulunmaması nedeni ile köylerde eğitmenlik ile eğitimin geliştirilmesi istenmesi ile Mehmet Ceylan Antalya Aksu’ya giderek Eğitmenlik eğitimi alır.
Köyüne dönerek 1940-1941 yılında Öğrenci alarak eğitime başlar. Köyde Okul binası olmadığı için eğitim Ali Ceylan (Ali Onbaşı) ‘a ait tamamlanmamış toprak dam köylüler tarafından dershane haline getirilerek bu yerde eğitime başlanır. 1942-1943 döneminde 30 kişi eğitilerek ilk 3.ncü sınıf mezunlarını vermiştir.
İlk eğitmen mezunlarından Hanım Özdemir ve Veli Gemici Aksu Köy Enstitüsü’ne gitmişlerdir. 4 ve 5 nci sınıfı orada okuduktan sonra Köy Enstitüsü’nde okumuşlardır. Hanım Özdemir 1949-1950 de öğretmen olmuş, Veli Gemici ise okulu bitirmeden ayrılmış bilahere Orman Teşkilatı’na memur olarak girmiştir. 3. sınıfı bitirenlerden bir kısmı İlkokul 4 ve 5 inci sınıfı Kumluca’da okumuşlardır. Bunlardan Süleyman Ceylan Orman Teşkilatı’na memur olarak girmiştir.
1952-1953 ders döneminde Karacaören’e okul açılınca öğrenciler 4 ve 5 nci sınıfı burada okumaya başlarlar. Eğitmenlik eğitimi 1960-1961 yılına kadar devam eder. 7 Eğitim Yılı devam eden Eğitmenlik dönemi sona erer, fakat 1961-1962 döneminde köye öğretmen gelmediği için yine eğitmen 1 nci sınıfa öğrenci alır. Bu arada eğitmenler kadroya geçmiş fakat 3.ncü sınıfa kadar öğrenci okutabiliyorlar. Çayiçi Eğitmeni Mehmet Ceylan da bu duruma gelen tek eğitmen. Bir yıl önce 3 ncü sınıftan mezun ettiği öğrencilerin bir bölümü Karacaören okuluna gider 4 ncü sınıfı okurlar. 1962-1963 döneminde köye öğretmen gelince Karacaören’e giden öğrenciler 5 nci sınıfa köye döner. Gitmeyenler de bu köye öğretmen gelince 4 ncü sınıftan başlarlar. Yani 1962-1963 döneminde okulda 1,2,4 ve 5 nci sınıf vardır. Okul bu yıl ilk mezununu verir.
Birkaç yıl Ali Onbaşı’nın evinde devam eden eğitim, köylünün yaptığı bir okula taşınarak orada eğitime başlamıştır. 1965 li yıllarda Çayiçi Köyü’ne devlet iki derslik ve bir lojmandan oluşan okul binasını yaptırmış ve okul kapanıncaya kadar da bu okul kullanılmıştır.
1993-1994 öğretim yılına kadar devam eden okul bu öğretim yılında son mezunlarını verir ve pansiyonlu okula devredilir.