İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karaören Köyü-Mahallesi

İdebessos, Akhaliassos ve Cormos gibi tarihi kentlerin bulunduğu karacaören köyü yerleşimi milattan öncesi yıllara dayanmaktadır. Büyük İskender Asya seferine giderken İdebessos kentinden geçmiş ve orada konaklamıştır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Çıralıdan 8 saat kuzeye giderek gerenlere vardık demektedir. Tarif ettiği gerenler bu gün hala Gerenlik mevkii diye anılan Yenikışla köyü hudutlarında ve Karacaören ile sınırda Karacaören-Yenikışla müşterek mezarlığının olduğu yerdir. Burada halen müşterek kullanılan bir cami vardır. Evliya Çelebi bu camiden de bahsetmektedir. Evliya çelebi 1600 lü yıllarda yaşadığına göre bu köy bu tarihlerden önce kurulmuştur.

1868 salnamesinde Elmalı kazasına bağlı Iğdır Mea Kardıç nahiyesinin15 köyünden biri Karahüdaviran köyü olarak gözükmektedir. Daha önceki kuruluş tarihi bilinmemektedir.

1871 salnamesinde Iğdır Mea Kardıç nahiyesi Iğdır ve Kardıç olarak ikiye ayrılır. Burada Karahüdaviran köyü Kardıç nahiyesinin 4 köyünden biridir. Bu durumda 11 köyde Iğdır nahiyesinde kalmıştır.

1883 salnamesine ise Iğdır ve Kardıç Nahiyelerinin 15 köy olarak tekrar birleşip Iğdır Mea Kardıç olarak Antalya Merkez kazasına bağlandığı görülmektedir. Tabii Karahüdaviran (Karacaören) köyüde Antalyaya bağlanmıştır.

1914 e kadar olan salnamelerde köy isimlerini göremiyoruz ama Iğdır Mea Kardıç nahiyesi Antalya kazasına bağlı olarak devam ediyor.

10 Temmuz 1914 tarihli, Padişah Sultan Reşad Fermanı ile yeni 3 ilçe kurulur. Bu ilçelerden birisi de Finikedir. Bugünkü Kumluca Kumluca ve Kuzca olarak iki nahiyeye ayrılır. Karacaören Kuzca nahiyesinde kalır. Kuzca nahiyesi önce Elmalıya bağlanır. 1918 yılında Finikeye bağlanır.

Cumhuriyetten sonrada Karacaören köyü 2014 yılına kadar devam eder. 2014 yılında ise yeni Büyükşehir yasası ile köyler lav edilir ve Mahalleye dönüştürülür. Karacaören köyü de böylece Karacaören Mahallesi olur.

İlçeye 25 km.uzaklıkta tarım ve hayvancılıkla iştigal eden bir orman köyü olup: kısmen seracılık yapılmaktadır. İbedes[1]sos,Akhaliasos ve Kormos olmak üzere tarihi yerleri mevcuttur.

Yüz Ölçümü : 138735 Dekar

Rakım : 130-3070 m

ŞİİR

BİZİM KÖY

Koca çınarların nehir boyunda

Suyla dertleştiği yerdir bizim köy

Kuşların cıvıl cıvıl selvi dalında

Hasretle öttüğü yerdir bizim köy.

***************

Duruşu başkadır Çamlıbellerin

Yamaçlarda kokusu lale sümbüllerin

Gökkaya’dan çukuralıç’a Geyiklerin

Koşuştuğu yerdir bizim köy

***************

Likyadan bizansa uzanan mazisiyle

Osmanlıdan Cumhuriyete Yörükleriyle

Kormos, Akahaliasos ve idebesos kentleriyle

Tarihin koktuğu yerdir bizim köy.

***************

Alakır Kırkpınar yayla yolunda

Memleket kokuyor ardıçlarında

Karaçadır kurulur Beydağların da

Yörüğün yerleştiği yerdir bizim köy

***************

130 metreden 3070 metreye

Seyredip doğayı uzanıp zirveye

60 dan fazla sebzenin meyveyle

Yetiştiği yerdir bizim köy

***************

Orak tutar eller güneş açınca

Ürünler sulanır yağmur yağınca

Barış der bereket mahsul saçınca

Köylünün güldüğü yerdir bizim köy

***************

Yaylaların ovalarla buluştuğu

Yeşilin her rengini sunduğu

Yörüğün yolunda göç tuttuğu

Karacaören denen yerdir bizim köy

 Barış Eken / Müzik Öğretmeni – Şair