2015 Yılında çıkan 432 sayfalık kitabımızın Önsözü ve Kitap hakkında kitabın baş sayfalarında yazılanlar aşağıdadır
ÖNSÖZ
Köylerde yaşadıklarımızı ve bizden önceki yaşam ile ilgili duyduklarımızı geleceğe ışık tutmak üzere yazma gereği duydum. Bu çalışma devam ederken “Eğitim” bunun içinde bir parça idi.
2011 yılı başlarında dönemin Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan eğitimi ayrıca araştırmamı önerdi. Kaymakamlıktan, Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arşivlerinde araştırma yapabilmem için alınan olurla işe başlamış oldum.
Tabii olur olmadan önce dönemin Kaymakamı Salih Işık Bey’le şöyle bir konuşma geçti aramızda. Bana “Sen bu işi nasıl becereceksin?” diye sordu. Ben de Sayın Kaymakam’ım bu işler yalnız olmuyor, benim bir ekibim var. Ben işin bilgi kısmını topluyorum danışmanım yol gösteriyor ve kontrol ediyor, bu iş ekip işi dedim. “Kimmiş danışmanın?” deyince, bende “M. Ali Girgin” dedim. O zaman biraz daha inandı. Ama bendeki çalışma azmini ve heyecanı görünce ondan sonra hep destek oldu ve şevk verdi.
Bir gün Finike arşivine gidecektim. Kaymakam Beye uğradım. Derdimi anlattım. Çay içerken yazıyı o gün alıp alamayacağımı sordum. “Sen hemen Finike’ye git yazı şu anda Finike Milli Eğitim Müdürlüğüne havale edilmiştir.” dedi. Elektronik ortamda yazıyı göndermişti. O teknolojiyi ben de orada görmüştüm.
Yine 2012 Ocak ayı sonlarında İstanbulda idim. Bir emekli öğretmenimizin dosyası orada idi. O dosyaya mutlaka ulaşmalıydım. Bu öğretmenimiz Kumluca’nın ilk okuyanlarındandı. Telefonla İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arşivini aradım. Belli bir bölüme kadar öğrendim. Ama asıl konuyu Kaymakamlıktan bir yazı olursa verebiliriz dediler. Kaymakam Beyi telefonla aradım. İzindeydi. Hemen Kaymakam vekili Finike Kaymakamı ve Kumluca Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekdemir’i aradı, ilgili yazının İstanbul’a faks ile gönderilmesini sağladı. Ben de o gün gidip İstanbul İl Millieğitim Müdürlüğü arşivinde araştırma yaptım.
Yine bu çalışmaya başlarken yaşadığım en duygusal olay ise şöyle; İlk olarak işe kendi öğretmenlerimi arayarak başladım. 04.06.2011 tarihinde İlkokul 2 nci sınıf öğretmenim Mehmet Şahin’in telefonunu aradım. Telefona eşi çıktı ve hastanede olduğunu söyledi. Biraz sonra hastane ile irtibat kurmaya çalıştım ve 10 dakika önce vefat ettiğini öğrendim. Cenazenin ertesi günü Korkuteli Datköy köyünde defnedileceğini öğrendim. Cenazeye aynı yıl bizim köye birlikte gelen öğretmen Kerim Yavuz’un oğlu Ziya Yavuz ile gittik. Öğretmenimin cenaze törenine katılmak nasip oldu.
Bunun yanında İlkokul 5 nci sınıf öğretmenimi buldum. Ortaokulda İlkokuldan gelerek dersime giren öğretmenlerimi buldum. Buluşamayan bazı insanları buluşturdum. İlkokul 1 nci sınıf öğretmenim Mustafa Kuyudeşen’in vefat haberini aldım.
Başka işlerle uğraşırken 2 yıl fazla çalışma imkânı bulamadım. Bunun yanında Çalışma şekli değiştirmelerde bayağı zamanımı aldı. Önceleri İlkokulun başladığını düşündüğümüz 1925 yılı ile eğitimin 8 yıllık zorunlu oluşuna kadar çalışma yapmıştım. Yine Eski Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan ile bir telefon konuşmamızda. “Kumluca’ya bir daha bir Turgut Eken gelip gelmeyeceği belli değil. Sen bu işe konsantre oldun. Bugünlerde birkaç yıl sonra tarih olacak şu işi bu güne kadar getir.” dedi.
Çalışma o şekle dönünce bir yıl daha uzadı ama çokta iyi oldu. İlkokulun başladığı yılı hep 1925 derken 1921’i telaffuz etmeye başladık. Cumhuriyetten öncesine gittik. İlk ortaokul ve Liselerin açılışlarına gittik. Daha detaylı ve kapsamlı bir eser çıktığına inanıyorum.
Amacım gelecek nesillere geçmiş bilgilerini ulaştırmak. Onun içinde öğrendiğim bir bilginin tam doğruluk derecesine inanmadan yazmamak için epey çaba harcadım. Bundan dolayı zaman biraz uzun oldu. Duyduklarımın hep kaynağını bularak yazmaya çalıştım.
Bu çalışmalar için koştururken bana katlanan eşimin bu konuda hakkı biraz çoktur diye düşünüyorum. Ayrıca Okullarımızın idareci ve arşiv yöneticilerinin bana verdikleri destekte yabana atılır değildi. Bu kitabı 1998 yılında kurduğumuz ve bugüne kadar yaşatmaya çalıştığımız Kumluca Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma derneğinin bir yayını olarak hazırladım. Bundan Sonra ömrümün ve sıhhatimin bana tanıdığı imkânlar ölçüsünde “Yaşadıklarım ve Duyduklarımla Yöremiz”, “Yaylalarımız”, “Yayla Yollarının tesbiti”, “Karacadır ve Alacık’tan Apartmana Yöremizde Yapılar” konularındaki çalışmalarım devam edecek.
Kısacası ömrümün kalan bölümünün boş zamanlarını gelecek nesle bir şeyler bırakabilme adına çalışma ile geçirmek istiyorum. Turgut Eken (2015)
KİTAP VE ÇALIŞMA HAKKINDA
Tarihi köklerimiz, kültürümüz, bizi biz yapan değerlerimizle ilgili çok değerli çalışmalar yaparak halkımızı aydınlatan, tarihten tarihe not düşen Sayın Turgut EKEN’e öncelikle sonsuz
teşekkürlerimi sunarım. Kültürel mirasımızı koruma, geliştirme, araştırma, tarihi belgeleri saklama/arşivleme, yeni nesle aktarma konularında maalesef çok eksiklerimiz, yanlışlarımız var. Ortaya
çıkarılan bu eser, bir kısmı sergilenen bu belgeler, bu fotoğraflar sadece bir okulun “kökleri” açısından değil, “Yerel Tarih” ve “Kumluca’nın Eğitim Tarihi” açısından çok büyük önem arz etmektedir. Batı Antalya’nın incisi Kumluca ilçesi ile ilgili Turgut Bey’in büyük bir özveriyle uzun süren bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı bu güzel eser, çok önemli bir kültür ve tarih hizmeti olarak gelecek nesillere bir kılavuz ve önemli bir kaynak kitap niteliğinde olacaktır. Görselleriyle de öne çıkan bu eser, diplomalar üzerinden Kumluca ilçesinin eğitim tarihindeki gelişmelerini ayrıntılı bir şekilde önümüze sunmaktadır.
Yerel tarih çalışmaları ve kültür araştırmaları, köklerimizi keşfetmeye, kimliğimizi daha iyi tanımaya katkı sağlar. Biliyoruz ki eğitim de kültürümüzün en önemli yapı taşlarından biridir. Bu minvalde bu kavramları bir eserde buluşturan Kumluca Kültür, Turizm Tanıtma ve Danışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Kumluca sevdalısı, değerli büyüğümüz Sayın Turgut Eken’i Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar Kumluca’nın eğitim tarihçesine ışık tutan böylesine güzel bir eseri ortaya çıkardığı için tekrar tebrik ediyor, huzurla ve sağlıkla dolu nice güzel ve uzun yıllar diliyorum.
Salih IŞIK
Şişli Kaymakamı
Kumluca Eski Kaymakamı
Eğitim ve öğretim işi toplumsal bir ihtiyacın sonucu olarak doğmuştur. Eğitim ve öğretimin toplum hayatında oynadığı rol nedeniyle, eğitim ve öğretime ilişkin kurumlar diğer bütün kurumların önünde yer almıştır. Bugün Türkiye’de de eğitimi daha ileri düzeye taşımak için, hem teşkilat hem de müfredat
bakımından bir arayışın olduğu bilinmektedir. Eğitimin geleceğini belirlemek adına yapılan bu çalışmalar için geçmişin mirasını bilmek önemli bir tecrübe olacaktır.
Bu kitap ve başka alanlarda çok değerli kültürel çalışmalarıyla Kumluca’nın toplumsal yaşamına çok büyük katkılar yapan Sayın Turgut Eken’i tebrik ediyorum. Özverili çalışmalarıyla Kumluca’nın eğitim tarihini gün ışığına çıkartmıştır. Kendisinin bir Kumluca Sevdalısı ve tam anlamıyla bir Toplum Gönüllüsü olması münasebetiyle, ismi, uzun yıllar silinmeyecek ve yaptığı değerli çalışmalarıyla hatırlanacak biri olarak Kumlucalıların gönlünde yer edecektir. Kendisine sağlık, huzur ve mutlulukla dolu bir ömür ve de başarılarının devamını diliyorum.
Geçmişini bilmeyen geleceğini göremez.
Canan HANÇER BAŞTÜRK
Kumluca Kaymakamı
BİR İLK
Şehirler, canlı bir organizmalardır. Ruhları vardır. Bir şehrin ruh halini ve kimliğini şekillendiren en önemli faktör o güne kadar o şehirde yaşananların oluşturduğu kültürel birikimlerdir.
Kumluca; birçok medeniyete beşiklik etmiş, birçok inanç ve kültürün hayat bulduğu bir yerleşim yeridir. Kumluca’nın tarihi köklerini ne kadar iyi bilirsek, bugünü daha iyi anlayabiliriz. Bu konuda ilçemiz bütününde birçok çalışma yapılmış ya da yapılmaktadır.
Bir insanın kendi yaşadığı dönemde ve hatta kendisini de içine alan çalışmalar ilgisini daha çok çekiyor. Kumluca’mızın Yakın Eğitim Tarihi ile ilgili çalışmayı Sayın Turgut EKEN Bey yaptı. Zaman zaman basın vasıtası ile paylaştığı bulgular hepimizin ilgi ile takip ettiğimiz bilgiler oldu. Benim bilgime göre ilçemizde yapılan bu alanda ki İLK çalışma!.. Zaman ve emek harcanarak ortaya bir eser konulursa onun keyfi bütün yorgunlukları unutturup, lezzete dönüşür. Sayın Turgut EKEN’in açtığı bu yoldan genç nesil ümit ediyorum ki birçok bilgi ve belgeye ulaşarak ve bununla Kumluca yakın eğitim tarihi ortaya çıkacaktır.
“BİR İLK” e imza atmak üzere yola çıkan Sayın Turgut EKEN’i kutluyorum. Kendisinden tarım, kamu yönetimi, vs… alanlarında da çalışmalar yapmasını ümit ediyorum.
Kumluca’mızda önemli bir eksikliği gidereceğine inandığım bu eserin ilçemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Hüsamettin ÇETİNKAYA
Kumluca Belediye Başkanı
Hayat; gönül ehlinin tarifiyle uzun ince bir yol, iki kapılı bir handan bir gölgelenme süresi kadar konaklayıp ayrılış ve her yolcu için kendine özgü hikâyeleri olan bir seyahattir. Bu seyahatin en önemli duraklarından biri hiç şüphesiz eğitimdir. Kimi yolcu için bu serüvenin gelip geçici bir bölümü olsa da bazı yolcuları vardır ki, eğitim onlar için bu uzun ince yol boyunca takip ettikleri, yolculuklarının ve hayatlarının asıl anlamını bulduğu bir mecra olur. Bu yönüyle eğitimin kendisi başlı başına bir yol, bir yaşam çizgisi,
Hayat; gönül ehlinin tarifiyle uzun ince bir yol, iki kapılı bir handan bir gölgelenme süresi kadar konaklayıp ayrılış ve her yolcu için kendine özgü hikâyeleri olan bir seyahattir. Bu seyahatin en önemli duraklarından biri hiç şüphesiz eğitimdir. Kimi yolcu için bu serüvenin gelip geçici bir bölümü olsa da bazı yolcuları vardır ki, eğitim onlar için bu uzun ince yol boyunca takip ettikleri, yolculuklarının ve hayatlarının asıl anlamını bulduğu bir mecra olur. Bu yönüyle eğitimin kendisi başlı başına bir yol, bir yaşam çizgisi, içerisinde nice diyarlar ve insanlar barındıran bir seyahattir.
Bizler eğitim çalışanları olarak bir yandan eğitimin içerisinde bir yol takip eder diğer yandan da bu yol üzerinde gitmemiz gereken duraklara uğrayıp bu yolculuğun gerekleri için çalışırız. Her karışını kendi evimiz bildiğimiz bu yerlerin her birinde, her birini ailemizden saydığımız nice nice insanlar tanır ve onlarla unutmanın mümkün olmayacağı kıymetli zamanlar paylaşırız. Bir bakıma sırtında heybe, elinde çantayla seyyah olur şu âlemi gezeriz. O heybeye ne umutlar doldururuz giderken, ne hayaller koyarız o çantaya ve her ayrıldığımız yerden bir sonraki duraklara neler neler taşırız. Bir sonraki durak için yeni ufuklardır onlar, bizler içinse yolculuğumuzda azık, varacağımız duraklar için çalışma azmi olurlar.
Yolculuğun tabiatı gereği bazen yokuş aşağı gideriz, bazen düz, bazı zamanlar da olur ki karşımıza dik yokuşlar, sarp geçitler çıkıverir. İşte böyle zamanlarda bize yoldaşlık edecek, rehberlik edecek, sendeleyince kuvvet verip, yorulunca umutlarımızı tazeleyecek insanlarla karşılaşırız. Eğitim yolculuğumuzun bu anlamda önemli duraklarından biri de, kendine has doğası ve Anadolu’nun binlerce yıllık geleneğini çağın gerekleriyle gayet güzel harmanlamayı başarmış insanlarıyla müteşekkil olan Kumluca idi. 2008 yılının Haziran ayında göreve başladığım Kumluca, 2012 yılının Ocak ayında bir başka durak için ayrılıncaya kadar bu yolculuğun unutulmayacak ve dahası her daim hayırla yâd edilecek duraklarından birisi olmuştur.
Kumluca, evvelce de bahsettiğim gibi kendine has doğası ve toplumsal yapısı ile gelenekle modernin bir araya geldiği noktada insan hayatını ne kadar olumlu etkilediğinin canlı bir örneği idi. Gerek turizm gerekse tarım ve özellikle seracılık alanlarındaki canlılığı ile hak ettiği noktaya doğru el birliği içinde çalışılan bir ortamı vardı. Böyle bir ortamda hiç şüphesiz eğitimin de hakkı olan noktaya gelmesi gerekiyordu. Temel hareket noktamız var olan imkânların en iyi şekilde değerlendirilmesi olurken, ileriye dönük çalışmalarımız ise Kumluca’nın geleceğinde gerekli olacağı tespitinde bulunduğumuz yeni imkânların kazandırılması olmuştur. Her biri Kumluca’nın mutlaka bir eksiğini gidermiş ve her biri
kendi kategorisinde büyük öneme ve hacime sahip işler olmuşlardır. Asıl önemli olan; bu çalışmaların hayata geçmesinde katkıları bulunan, eğitimi daima gündemlerinin üst sıralarında tutmuş, imkânların el verdiğinden daha fazlasını hep bu noktada değerlendirmeye çalışan ve eğitimde sağlanacak kazanımların diğer bütün alanlara temel ve kılavuz olacağı şiarıyla hareket eden Kumluca’nın yöneticileri, hayırsever, kadirşinas insanları ile aydınlarının çabaları ve paylaşımlarıdır.
Görevde bulunduğum süre boyunca başta o dönemin kaymakamı Salih IŞIK olmak üzere, kendisi de uzun yıllar eğitimin çeşitli kademelerinde çalışmış ve Kumluca adına bu özelliğini en az belediye başkanlığı kadar ön plana çıkarmış, her fırsatta eğitimin Kumluca’ya dair bir fırsat, bir yükselme aracı olmasına destek olan Belediye Başkanı Hüsamettin ÇETİNKAYA, gazeteci-yazar aynı zamanda Kumluca Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KUMTAD) Başkanı olan, eğitimi hiçbir zaman gündeminden eksik etmeyen, aktif olarak sorumluluk aldığı tiyatro ve halk oyunları faaliyetlerinin yanı
sıra eğitimin tüm boyutlarına katkı sağlama gayretiyle çalışan Turgut EKEN, yine eğitim camiasının içinden gelen, eğitim meselesini kendine dert edinmiş, fikirleri, önerileri, gerektiğinde eleştirileriyle bize destek olmuş, aktif görevi bittikten sonra da eğitimin sorunları ve çözümleriyle hemhal olan Batı Antalya Gazetesinin sahibi Ahmet KUTLU, eğitime hayırsever katkısının en güzel örneklerini sergileyen hayırsever Kumlucalılar ve tek tek isimleri anılsa bu sayfaların yetmeyeceği daha nice insanlar hep birlikte bir ahenk içinde her biri kendi alanında üzerlerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirerek Kumluca’ya eğitim anlamında önemli katkılar sağlamışlardır.
Kumluca’nın Cumhuriyetten öncesine kadar uzanarak günümüze değin ulaşan eğitim tarihini, bir anlamda hafızasını, böyle bir çalışmayla kayıt altına alma hassasiyetini gösteren Turgut EKEN’i tebrik ediyor, bizleri de unutmayarak böyle bir çalışmaya dahil ettiği için teşekkür ediyorum. Eğitim çalışanlarının, eğitim için fikir sunan, gayret gösteren ve gönüllülük esasıyla çalışan eğitim gönüllülerinin, yöneticilerin ve hayat yolculuğunun ana rotası eğitimden geçen herkesin yaptığı çalışmaların bilinmesi, tanıtılması ve unutulmaması adına olduğu kadar bizlerden sonra bu yollardan geçeceklere bir yol haritası, bir kılavuz olması bakımından Sayın EKEN’in bu çalışması örnek alınması gereken bir çalışmadır. Bu vesileyle kendisini bir kez daha tebrik eder, eğitim adına yaptığı alışmalarını devam ettireceği uzun ve sağlıklı bir ömür dileklerimle tüm eğitim camiamız adına teşekkür ederim.
Seydi DOĞAN
Bayburt Milli Eğitim Müdürü
Kumluca Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü
1998 yılının Ağustos ayı idi. Öğretmen atama sonuçlarının internetten öğrenilecek olması ve internete ulaşımın ise şu an Maliye İş Hanı olarak kullanılan binada bulunan muhasebeci Turgut Eken’in bürosundan sağlanmasıydı tanışmamıza vesile olan.
Böyle başlamıştı ilk karşılaşmamız. Zaman ilerlemiş zorunlu hizmetimi tamamlayarak memleketime dönmüştüm. Artık görevimi doğup büyüdüğüm topraklarda sürdürecektim. Bu heyecanla 2004 yılında başladım ilçemdeki görevime.2005 yılında ise Kumluca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne müdür yardımcısı olarak atanmam ile kader yine yolumuzu kesiştirmişti bu Kumluca sevdalısı insanla. Halk Eğitim Merkezi okul aile birliği başkanı Turgut EKEN’di.
Artık her gün görüşmeye başlamıştık. Ben Turgut Eken’i, Turgut Eken’de beni tanımaya başlamıştı. Zaten görüşmemek de mümkün değildi. Çünkü bizler görev gereği mesaimize sabah saat 8’ de başlarken, Kumluca sevdalısı güzel insan daha çayımızı yudumlama fırsatı olmadan ‘’ÇAYINIZ VAR MI VOYN’’ diyerek girerdi kapıdan. Alışmıştım bu duruma. Artık her geldiğinde önce çaylarımızı alır sonra başlardık Turgut EKEN amcamızın gece boyu düşündüğü eğitim-kültür planlarını konuşmaya. Birçok konuda beni konuşturur, fikrimi alır benle paylaşımlar yapardı. Yürütmüş olduğum görevlerim süresince Kumluca da eğitim çalışmalarının gayri resmi paydaşı olan Turgut Eken’den birçok konuda destek aldım. Bulunduğum görevlerim süresince kendisi ile birçok konuda istişarelerde bulundum.
İlçemiz için bir şans olarak gördüğüm, yöre sevdalısı, kültür aşığı, Halk oyunları düşkünü Turgut Eken’in ortaya çıkarmış olduğu bu eserle de gelecek nesillere ışık tuttuğu kanaatindeyim. Kumlucada eğitimin tarihsel sürecini ve bu süreçte eğitimden geçmiş Kumlucalıları araştırmış ve bu güzel eseri ortaya çıkarmıştır.
Kendisini bu güzel çalışmasından dolayı kutluyor, tebrik ediyor ve eserin yöremize hayırlı olmasını diliyorum.
Yusuf Tekdemir
Halk Eğitim Merkezi Müdürü
Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü
Kumluca… Güzel ülkemizin, güzel kenti Antalya’nın genç ve güzel ilçesi. 1958 yılında ilçe sıfatını alan, genç, gürbüz, verimli, daima büyümeye namzet Kumluca’mızın eğitim serüvenini elinizdeki bu kitapta ayrıntılarıyla bulmanız mümkündür. Kumluca’mızın resmi ilçe oluşu yakın bir tarihi gösterse de köylerinde eğitim tarihinin köklü bir geçmişe sahip oluğunuda öğreniyoruz bu eserle. Hazırlanışı konusunda başından sonuna kadar az çok bilgi sahibi olduğum bu kitabın yazarı Turgut EKEN ağabeyim, her bir satırını Kumluca sevgisiyle dokumuş, bulabildiği her bir ayrıntıyı atlamadan işlemiştir.
Elinizdeki bu özel çalışmanın müellifi Sayın Turgut EKEN ağabeyimize, bilenler ve sevenleri tarafından güzel bir isim verilmiştir: Kumluca Sevdalısı. Çok doğru bir isimlendirmedir. Çünkü Turgut EKEN ağabeyim, Kumluca’nın yararına olacak her türlü çalışmaya koşarak gelmiş, kendisine düşeni karşılıksız bir şekilde fazlasıyla yapmaya çalışmıştır. Kumluca Kültür, Turizm, Tanıtma ve Dayanışma Derneği KUMTAD’ın başkanlığını yıllarca sürdüren ve asıl mesleği Muhasebecilik olan Turgut EKEN ağabeyimiz, Kumluca için şahsi birçok çalışmanın yanında özel ya da tüzel, kamu veya sivil toplum kuruluşu kim olursa olsun bir çalışmada Kumluca’nın tanıtımı söz konusuysa katkı sağlamaya çalışmıştır. Kendisiyle birlikte birkaç çalışma içinde bulundum. Örneğin Kumluca Mehter Takımının kurulması, takımın aslına uygun bir şekilde sahneleme çalışmaları ve takımın başında bizzat görev alarak programlarda takım halinde sunum yapabilmesi konusundaki şahsi gayretlerine; Halk Eğitim Merkezi’ndeki sanatsal faaliyet ve kurslarda görev aldığına; okullarımızda öğrencilerimizin hazırladığı tiyatro, skeç, halk oyunları, şiir dinletisi gibi kültür-sanat çalışmalarında bulabildiği araç – gereç, taktik ve teknik destek verdiğine bizzat şahit oldum. İlçemizin eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki her türlü çalışmalarda gönüllü olarak gayretlerini sürdüren Turgut EKEN ağabeyime, ilçemizin eğitim tarihine büyük bir ışık tutan bu eserinden dolayı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorumluluğunu yürüten kişi olarak tüm İlçe Milli Eğitim camiası adına özel teşekkürlerimi sunuyorum.
Kumluca Sevdalısı Turgut EKEN ağabeyimiz, bu esere başlarken aslında ilçemizin köylerindeki eğitim geçmişini, köy okullarının geçmişini anlatmayı hedefliyordu. Araştırmaya başlayınca, köylerde büyükleri dinledikçe, eğitime kapanmış, duvarı yıkılmış köy okul binalarını gördükçe, köy okullarının hayattaki öğretmen ve mezun ettiği öğrencilerinden hikayeler dinledikçe, arşivleri inceledikçe çalışmasında hedefini büyüttü. Kumluca’mızın ilçe oluşundan önceki zamanlara, hatta bölgemizin Cumhuriyet öncesi tarihlerdeki eğitimine kadar çalışmayı genişletti. Çünkü Kumluca’nın eğitim serüvenini anlatmanın, ilçe oluşunun çok öncesine inmekle mümkün olduğunu gördü.
Kumluca bugünkü yerinde 1958’de ilçe olmuştu; ama Karacaören başta olmak üzere köyleri uzun bir tarihi geçmişe sahipti. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, Cumhuriyet öncesi Osmanlılar ve hatta Selçuklular döneminde bölgemizde yerleşim yerlerimizde toplu yaşanan her alanda bir eğitim faaliyeti vardı. Çalışmalarını derinleştirdikçe yeni bilgilere ulaşan Turgut Ağabeyim, ilçemizin eğitim tarihine ışık tutan bu kitabın daha geniş çaplı olmasını sağladı. Bölgemizde farklı yerleşim yerlerindeki medrese ve benzeri yerlerindeki eğitim çalışmaları, eğitmenler, üç yıllık eğitimler, beş yıllık eğitimler, öğretmen okullarına öğrenci gönderme hikayeleri, birleştirilen eğitim derslikleri, ara verilip tekrar başlanan eğitimler, ilk mektepler, okullar, ilk öğretmenler; okula kayıt işlemleri ve diploma benzeri belgelerin düzenlenmesi, isim değişiklikleri; aynı mekanın hem cami hem okul olarak kullanılması; Köy okullarımızdan veya ilçe merkezimizdeki okullarımızdan mezun olup ülke yönetiminde, akademik alanda, siyasette, kültür ve sanat alanında ekonomik alanda kariyer edinmiş kişilerin kısa hikayelerini; köy okullarında zamanın ağır hayat şartlarında yaşanan ibret dolu öğretmen veya öğrenci hikayelerini; Kumluca’nın ilçe oluşundan sonraki okullaşma oranları, ilçemizde ilkokuldan sekiz yıllık ilköğretim okullarına, temel eğitim okullarına geçiş çalışmaları; köy okullarının öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanıp ilçe merkezine yeni okul ve dersliklerin yapılması; köylerden ilçe merkezine taşıma yoluyla eğitimin sağlanması, pansiyonların yapılması; zorunlu eğitimin on iki yıla çıkmasıyla yeni ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde okulların açılması, ilçede yeni ortaöğretim okul türlerinin arttırılması ve yeni eğitim kurumlarının açılması gibi birçok eğitim macerasını bu eserde bulabilirsiniz. Turgut EKEN ağabeyimize bu işleri yaparken sağlam bilgilere ulaşabilmesi için gerekli resmi izinleri sağlayarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün arşivlerinde çalışma yapmasına imkân verdik.
Günümüzde her toplum iyi biliyor ki geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğini iyi planlayamıyor, başarısız olup başkasının planına uymak zorunda kalıyor. Bundan dolayı her alanda olduğu gibi eğitim tarihimizin geçmişini de iyi bilmek zorundayız. Eğitimde yeni, güzel, çağın gereklerine uygun, başarılı atılımlar yapabilmek için dünün bilgisine bu kitapla ulaşabiliriz. İlçe eğitiminde dün nasıldık, bugün nasılız ve gelecekte nasıl olmalıyız,diye planlı bir çalışma yaparken başvurabileceğimiz en kapsamlı kaynak eser olacağınainandığım bu çalışma için Sayın Turgut EKEN ağabeyimize tekrar teşekkür ediyor, kendisinden Allah razı olsun diyor, sağlıklı uzun ömürler diliyorum. 25 / 04 / 2015
Mehmet Ali GİRGİN
Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürü