İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ülke ve Yasalar-2 (17.12.2012)

Geçtiğimiz hafta Pazartesi köşemde “ÜLKE VE YASALAR” başlığı ile bir yazı yazdım. Hafta içinin çoğu zamanını sağlık nedeni ile Kumluca Finike Antalya Hastanelerinde geçirmem nedeni ile yazının tepkisini fazla izleyemedim. Ama etraftan gelen telefonlar olayın çok fazla abartıldığını, dedikodunun çoğaldığını ilettiler.

Bende bunu üzerine konuyu aydınlatma açısından olayı bir daha kaleme almaya karar verdim. İlgili yazımda hatırlanacağı gibi hiçbir kimseyi hedef alarak bir yazı yazmadım. Benim yazı yazma ilkelerimde eğer bir konuyu eleştiriyorsam onun özeleştirisini de yapar, çözüm yolunu da öneririm. Burada yayılan dedikodular arasında Oğlumun özel ders verdiği öne sürülmektedir. Benim Oğlum yayınlanmış iki şiir kitabı, Çıkmış bir kaseti, Aranjörlüğünü yaptığı ve müzik altyapısını hazırladığı bir guruba ait çıkmış kasedi, onlarca bestesi bulunan ve 8-10 civarında müzik aletini çalabilen bir müzik öğretmenidir. Eğer onunda yasal olmayan bir işi varsa gereken yapılabilir. Ben yasalara karşı gelinmemesi konusunda bir yazı yazdımsa oğlumun öne sürülmesine sadece üzüldüm.

Mevzuat okuyup durumlarını ona göre düzenlemek yerine bahaneler aramak hoş bir şey değil bence. Tabii bu olayları dinlerken Sevgili Peygamberimizin damadı Hazreti alinin bir gazetede okuduğum “mazeret insanın kendine söylediği en büyük yalan” sözü aklıma geldi. Mazeret üretme yerine ben olsam yasaları karıştırır ona göre hareket ederim. Ben mademki böyle bir yazı yazdım kimseyi hedef almadım ama hedef almış durumuna geldim. Bu satırlarda da araştırma önerisinde bulunuyorum. O zaman kısa araştırmamla elde ettiğim bilgileri aşağıda sunmak istiyorum. Belki insanlara bu konuda bir yardımım olur.

  1. Özel eğitim kurumları; 08.02.2007 yılında çıkan ve 14/2/2007 Sayı: 26434  sayılı resmi gazetede yayınlanan 5580 sayılı  ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU ve Bu kanuna göre çıkarılan 20.03.2012 tarih ve 28239 sayılı resmi gazetede yayınlanan MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ İle bu yönetmeliğe göre çıkarılan yönergeler ile açılan kurumlardır. 5580 sayılı kanunun tanımlar başlıklı 2 nci maddesinde açık açık sayılmıştır. Kısaca her türlü Okullar, Dersaneler, Etüd Merkezleri, Her çeşit kurslar v.s.
  2. Yaygın Eğitim Kursları ; 21.05.2010 tarih ve 27587 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve daha sonra değişikliklere uğrayan  MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ hükümleri çerçevesinde Halk Eğitim Merkezleri tarafından açılan kurslardır.
  3. Kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, vakıflar, dernekler ve meslek odaları tarafından ücretsiz açılacak kurslar; Bu konu Haziran-2011/2645 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan HALK EĞİTİMİ FAALİYETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR YÖNERGE’nin 44 ncü maddesinde açıkça belirtilmiştir.
  4. Okullarda Okul İdaresi ve sınıf Öğretmeninin denetiminde açılan kurslar; MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM VE ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SOSYAL ETKİNLİKLER YÖNETMELİĞİ kapsamında açılan kurslardır.
  5. Bire bir verilen özel dersler; Bu konuda kısıtlayıcı veya yön gösterici bir mevzuat bulamadım. Ama bulursam duyuracağım.

Bu konularda başka bilgi talebi olursa elimden gelen desteği veririm. Ayrıca ben burada

yazıyorum herkes duyuyor. Eğer eleştirileriniz olursa orada burada birkaç kişinin duyacağı şekilde değil bana yazarsanız aynı bu satırlardan yayınlarım.

Bu işlere soyunan geç kardeşlerime kendi tabirleri ile sesleniyorum. Turgut Amcanız sizin işiniz ve ekmeğiniz ile hiçbir zaman oynamaz, yapacağınız her işte yanınızdadır ve hiçbir menfaat beklemeden destek olur. Buradaki amacı ise sizlere doğru yolu göstermektir.