İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1955 – 1970 Yılları arası güreşler

Güreş Komitesine katılanlar

Yusuf Kenan Falay

Dava Takipçisi Kenan Falay
diye tanınır. 1926 yılında
Korkuteli’nde doğmuştur.
1951 yılında yerleştiği
Kumluca’da uzun yıllar
arzuhalcilik yapmıştır. 1955
yılı sonrasında kurmuş
olduğu güreş kulübü ile
güreş sporunun ilçede
sevilmesini sağlamıştır.
1997 yılında Kumluca’da
vefat etmiştir.

Nazif Salur

Nazif Ağa olarak da tanınır. 1894 yılında Karacaören’de doğmuş, 1971 yılında Kumluca’da vefat etmiştir.

Ahmet Ali Özet

Ahmet Ali Ağa diye tanınır. 1968-1972 yıllarında bir dönem Kumluca’nın belediye başkanlığını da yapmıştır. 1910 yılında Kumluca’da doğdu.

Hac vazifesini yerine getirirken 1976 yılında vefat etmiştir.

Durmuş Başer

Durmuş Ağa olarak tanınır. 1907 yılında Kumluca’da doğdu. 1989 yılında vefat etti.

Mustafa Kemal Özer

1925 yılında Kumluca’da doğdu. Kumluca’nın ilk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü yaptı. 2000 yılında Antalya’da öldü.

Kara Ali Özer

1909 yılında Sarıkavak’ta doğdu. 1981 yılında Kumluca’da vefat etti.

Reşit Karakuş
Ali Demirbilek
Mehmet Yalçınkaya

Reşit Pehlivan diye tanınır. 1911 yılında Kumluca’da
doğdu. 2006 yılında Kumluca’da vefat etti.

Ali Pehlivan diye tanınır. 1910 yılında Sarıcasu köyünde doğdu. 1980 yılında Kumluca’da vefat etti.

Kürt Mehmet diye tanınır. 1910 yılında doğdu. 1998 yılında Kumluca’da vefat etti.

Ali Osman Duran

Aşçı Ali Osman diye tanınır. 1917 yılında Karacaağaç köyünde doğdu. 1992 yılında Kumluca’da vefat etti.

Şaban Erkan

Şaban Ağa diye tanınır. 1904 yılında Sarıkavak’ta doğdu. 1979 yılında Kumluca’da vefat etti.

Ahmet Tevfik Şekerci:

Tevfik Şekerci Ağa olarak tanınır. 1912 yılında Elmalı Tahtamescit’te doğdu. 1988 yılında vefat etti.

Resim

1955 Sonrası Yapılan Güreşler

Kumluca’da ilk Güreş Kulübü gençlerin daha sistematik olarak spor yapabilmeleri amacı ile 1955 yılında Kenan Falay tarafından kurulmuştur. Kulübün kurucuları arasında Durmuş Ağa (Başer), Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kemal Özer, Reşit Karakuş, Ahmet Ali Ağa (Özer), Ali Demirbilek, Kürt Mehmet Yalçınkaya vardı. Güreş Kulübünün kurulması beldede güreş sporunun daha çok sevilmesini sağlamıştır. Burada güreşen pehlivanlar Durmuş Ağa’nın Çayırı denilen şu an ki Durmuş Başer Parkı’nın olduğu yerde antrenman yaparlar. Düğün Güreşlerine ve Donanma Güreşlerine hazırlanırlardı.

Hasan Orman tarafından aktarılan bir anı da şu şekilde aktarılmıştır:

Kulüp güreşçilerinin uzun süren güreşlerinin sonrasında akşam olmuş ve gazyağı ile kül karıştırılarak yapılan kandil ile güreşe devam etmişlerdir. Burada güreşen pehlivanların: Yazırlı Ramazan Duran ve Ayhan Karakuş olduğu söylenir. Alyanak, 1962 yılında yapılan güreşlere hem antrenör hem baş altı pehlivanı olarak gelerek, ilçedeki güreşe sevdalı gençlere güreşi öğretmiştir. Ayrıca Atatürk İlköğretim Okulunun yerinde de güreşler yapılmıştır.

Soldan İzzet Açıkbaş, Nazmi Uzun, Hüseyin Yiğit, Kara Ali Çelik, Mehmet Ogan, Ordulu Davut Yılmaz, İbrahim Gümüş(En sağda).
Hüseyin Yiğit – Arap mustafa yıldız
Pehlivanlar peşrev
Kara Hasan Şahin, Yörük Mehmet, Mehmet Ogan, Hüseyin Yiğit, Erdem Özyiğit, Ömer Yılmaz, Kara Ali Çelik,
Osman Batur, Hüseyin Çokal, Mehmet Öztürk, Mehmet Keçe,
Karatepe güreşleri
Ordulu Mustafa
Pehlivanlar
Arap Mustafa Yıldız, Hüseyin Yiğit ve Sabri acar.
Karatepe Sahası Kumluca

1955 yılı ve sonrasında yapılan Donanma Güreşlerinde Fethiyeden, Denizli’nin Tahtalı ve Arıkaya Bölgesinden, Korkuteli’nin Çıvgara, Antalya Duraliler’den yine Serik taraflarından pehlivanlar Donanma Güreşlerine dahil olmuşlardır.

Bu bölgelerin ilçemize yakın olması; yürüyerek, at veya katır sırtında ulaşılabilmesi nedeniyle güreşçiler, her daim yapılan Donanma ve Düğün Güreşlerine gelirlermiş. Asım Ağa’nın (Küstür) Düğün Güreşinde: Fethiye’den Sırrı Pehlivan, Tahtalı’dan Muzik, Arıkayalı Hüseyin güreş tutmak maksadıyla gelmişlerdir. Çayınbaşı diye anlatılan eski Atatürk İlkokulunun olduğu yerde Arıkayalı Hüseyin ile Pehlivan Muzik güreşmişlerdir. Durmuş Ağa’nın Çayırı diye tabir edilen şimdiki Durmuş Başer Parkı’nın olduğu yerde de Alyanak Mustafa Pehlivan ile Tahtalıdan Muzik güreşmişler. Uzun süre güreşen bu pehlivanlar yenişememişlerdir.  Alyanak Mustafa Pehlivan ve Muharrem Kurt Pehlivan Serikli olan pehlivanlardır. Burada daha sonra Muharrem Kurt ile Muzik arasında iddialı güreşler olmuştur. Yine burada 1958 yıllarında, İzmirli Kara Ali Çelik orta boyda güreş tutmuştur (1965-1970-1974 yıllarında Kırkpınar güreşlerinde başpehlivan olmuştur)

1958 yılında Kumluca’da güreşe gelen Samsunlu İbrahim Karabacak’ın (1954-1956¬1959-1960 yıllarında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuştur) ilçede güreş öncesinde kahvede otururken masaya eli ile vurduğunda çiviyi, tahtanın bir tarafından diğer tarafına geçirdiği söylenir. Yine ilçe gençlerinden bu işlemi yapanlar olmuştur. O kahvehanenin bulunduğu alan, şu an ki Belediye Sarayı doğusunda yer alan Kemal Erkan’a ait olan binanın altındaymış. Bu olay sporcuların örnek kişilikler olduğunu gençlerin de onları örnek aldığını göstermektedir.

1958 yılında Durmuş Ağa’nın Çayırı’nda yapılan Donanma Güreşinde Çürük (İsmail Ogan) (Milli Güreşçi 1964 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu) ile Samsunlu İbrahim Karabacak güreşirler. İsmail Ogan bu yıllarda Milli Takımda olmayıp yağlı güreşlerde boy göstermektedir.

Yine 1950 yılında Finike’de yapılan güreşte İstanbullu Ali Ahmet ile Arıkayalı Hüseyin’in güreşi de anlatılmaktadır. Gemilerle portakal sevkiyatı yapıldığı için Ali Ahmet Pehlivanın o yıllarda İstanbul’dan gelen gemilerle yöremize geldiği söylenmektedir.

Adapazarlı Kör Sezai Kanmaz 1963 yılında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuştur. Kırkpınar’da başpehlivan olduğunda Çürük İsmail Ogan (Milli Güreşçi 1964 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu) namını duymuş ve güreş tutmak için bölgemize gelmiştir. Bu iki güzide insanın bölgemizde yapılan Donanma Güreşlerinde iddialı güreşleri olmuştur. Sezai Kanmaz’ın serçe ve yüzük parmağı yokmuş, bir gözü de körmüş. Bedenindeki bu özür onun iyi bir pehlivan olmasına engel olmamıştır. Aksine, Sezai Kanmaz ele avuca sığmayan çok çevik güreşen, centilmen bir pehlivan olarak bilinmektedir. İlçemize, Kenan Falay ve İsmail Kaymak tarafından davet edilerek birçok güreş organizasyonunda yer alması sağlanmıştır. Eskiden ilçemizde otel olmaması nedeniyle gelen pehlivanlar halk ve güreş komitesi tarafından misafir edilirmiş. Çürük İsmail “güreş yapmak için ilçenize geldiğimde Kaymak İsmail Amca’da kaldım” diye anlatmaktadır.

1960 yılı sonrasında 1970’li yıllara kadar Karagöl, Söğütcuması ve Gödene’de Donanma güreşleri yapılırdı. Hüseyin Yiğit, Tahtalılı Kara Hasan Şahin (1971 yılında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuştur), Turan Şahin, Mehmet Ogan, Kemal Tokmak gibi başpehlivanlar güreşlere iştirak etmişlerdir.

1968’lerde Kumluca’da yapılan Donanma Güreşleri Karatepe’de yapılmaya başladı (Şu an 50.Yıl Kültür Merkezi’nin olduğu yerdeki festival, yağlı ve deve güreşlerimizin yapıldığı saha). 1971 yılında Ordulu Davut Yılmaz (1973 yılında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuştur) ile Denizlili Kara Hasan Şahin’in burada final güreşi oldu. Kara Hasan ve kardeşi Turan Şahin ilçemizde Tahtalı Pehlivanlar diye bilinirler. Bu pehlivanların ilçemiz pehlivanı gibi tanınması bölgelerin birbirlerine yakın olması ve devamlı olarak bölgede yapılan Donanma Güreşlerine pehlivanların katılması nedeniyledir. Ordulu Davut 90 kilo civarında bir kiloya sahip, yapı olarak küçük yapılı, teknik ve güçlü bir pehlivandır. Daha sonraki yıllarda Ordulu Davut bel fıtığı olmuş ve güreşi bırakmıştır.

1967-68 yıllarında Kumluca’nın Çalka (Hızırkahya) köyünde çayın içerisinde diye tabir edilen yerde yapılan Donanma Güreşine; Kara Ali Çelik, Ayhan İnce, Akhisarlı Arap Mustafa Yıldız (1972-1981 yıllarında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuştur) gibi pehlivanlar da baş güreşçiler olarak katılmışlardır. Yine Çalka’da yapılan bu güreşte genç bir pehlivan olan Mehmet Öztürk (Sarı Mehmet) güreştiği boyda birinci olmuştur.

O yılların güreşleri yöre ağalarının kontrolünde yapılırdı. Kule hakemliğini de yine ağalar yaparlardı. Şaban Erkan (Ağa), Dava takipçisi Kenan Falay, Reşit Salur (Ağa), Ömer Salur (Ağa) gibi ağalar tarafından güreşler düzenlenmiştir. Orta hakemliği ise Ülfet Güzel Pehlivan, Reşit Karakuş Pehlivan, Durmuş Ali Durdaş, Hasan Duran (Cazgır; Şu an da Çamyuva’da hayatını sürdürmektedir),

Dereköylü Abdurahman Çavuş yapmışlardır.

1968 yılında Finike’nin şimdiki stadının olduğu yerde Donanma Güreşi yapılmıştır. Bu güreşte Aydın Demir (1976¬1977-1978 yıllarında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuş ve altın kemeri almıştır) ve Ordulu Mustafa Bük (1966-1967-1968 yıllarında Kırkpınar Güreşlerinde başpehlivan olmuş ve altın kemer almıştır) final güreşi yaptılar. Aydın Demir, iç kazık ve çok sert el enseleriyle ünlü bir başpehlivandı. Aydın demirin el enselerini tarif eden başpehlivanlar “Sanki beton çuvallarıyla vuruyordu” diye tanımlarlar. 1974-1975 yıllarında Kumluca’da Karatepe Er Meydanı’nda Aydın Demir ile Hüseyin Yiğit güreştiler.