Gölcük Köyünde Eğitim
Gölcük köyünde eğitimi Ağalar İlkokulu ilk mezunlarından 1945 doğumlu Emekli Tarih Öğretmeni Muharrem Yellice ile görüştüm. Muharrem Öğretmenim Köyde eğitimin diğer çoğu köylere göre çok geç başladığını, Kendisinin İlkokul dördüncü sınıfa kadar Kuzca Köyü Kürce İlkokuluna gittiğini, her gün o kadar yolu yaya gidip geldiğini, beşinci sınıfa gelince köye 2 okul birden açıldığını, onun içinde beşinci sınıfı köyde okuduğunu belirtti. Ayrıca: “İlkokulu bitirdiğimde 16 yaşındaydım. Ama hala ayakkabı yüzü görmemiştim. Ben ağalar İlkokuluna gittim.” diye anlattı.
Köyde açılan okulların öyküsünü ise şöyle anlattı: Köye bir okul yapılması kararına varır köylüler. Bazı mahalleler Ağalar mahallesine, Bazı mahalleler de Saraycık Mahallesine yapılmasını isterler. Anlaşma sağlanamayınca da köylüler tarafından her iki tarafa da birer okul yapılır. Köylü tarafından yapılan Ağalar ve Saraycık İlkokul binaları halen ayaktadır. Bu ana kadar köylülerin bir kısmı Kuzca ’ya gitse de çoğunluğu Gödene ’ye gider. Bu şekilde dışarı köylerde okuyan öğrencilerden öğretmenler mühendisler yetişir.
Osmanlının son dönemlerinde Kumluca’da kurulan 4 medreseden birisi Gölcük diye gösterilse de buna ait hiçbir eser yoktur köyde. Bu durum Gödene (Altınyaka) Köyü bölümünde detaylı anlatılmıştır.
Ağalar İlkokulu
Köylünün Ağalar Mahallesinde yaptığı okul binasında 1960–1961 ders döneminde birinci sınıfa 23 erkek 10 kız toplam 33 öğrenci kaydederek açılır okul. İlk Öğretmeni Dere köylüsü Durmuş Güleç’tir. Okula birinci sınıf hariç diğer okullardan nakil gelen ikinci sınıf 3, dördüncü sınıf 1 ve beşinci sınıf 3 öğrenci ile toplam 40 öğrenci ile 1960–1961 ders döneminde öğretime başlar.
Okulun İlk mezun Öğrencisi Emekli Öğretmen Muharrem Yellice’ye, neden öğretmenliği seçtiğini sorduğumda: “ Saraycık’a vekil bir öğretmen geldi. Ben de 16 yaşında olduğum için boyu postu ben kadardı. Babam ve diğer yaşlı köylüler bu çocuğa o kadar hürmet gösteriyorlar ki bu olay beni çok etkiledi. Öğretmene bu kadar saygı gösterildiğini görünce ben de bu mesleği seçme kararı aldım.” diye anlattı.
Okul 27 yıl hizmetten sonra öğrenci yetersizliğinden kapanır.
Köylünün yaptığı okul binası 24 yıldır kullanılmamasına rağmen sapasağlam durmaktadır.
Köylü tarafından yapılan Gölcük Ağalar İlkokulu bugünkü hali
Gölcük Ağalar İlkokulu 1961 mezunları Muharrem Yellice – Cemali
Coşkun
Saraycık İlkokulu
Köyün Saraycık Mahallesinde Köylü tarafından yapılan okul binasında 1960-1961 ders döneminde birinci sınıfa alınan 14 kız, 22 erkek 36 öğrenci ile eğitime başlar. Daha sonraki yıllarda dışarıdan nakil alarak ilk mezununu 1962–1963 ders döneminde verir.
Köylünün o günün şartlarında inşa ettiği okul binası halen sağlam olarak durmaktadır. 8 yıllık zorunlu eğitimle okul kapanmamış 6,7,8. sınıfları Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na giderek 5. sınıfa kadar olan eğitim 2003 yılına kadar devam etmiştir.
Bu durumda 43 ders döneminden sonra okul tamamen Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim okuluna devredilmiştir.
Köylü tarafından yapılan Gölcük Saraycık İlkokulu bugünkü hali
Köylü tarafından yapılan Gölcük Saraycık İlkokulu bugünkü hali
Çayır İlkokulu
Köyün Çayır Mahallesi’nde Devlet tarafından yapılan okul binasında 1970–1971 ders döneminde çevre okullardan nakil alarak başlanır öğretime onun içinde ilk yıl mezun verir.
Okul binası halen sağlam olarak durmaktadır. 8 yıllık zorunlu eğitimle okul kapanmamış 6,7,8.sınıfları Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na giderek 5. sınıfa kadar olan eğitim 2003 yılına kadar devam etmiştir.
Bu durumda 33 ders döneminden sonra okul tamamen Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim okuluna devredilmiştir.