İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kapanan Okullar Kuzca-Büyükalan

Kuzca -Büyükalan Köyü’nde Eğitim;

Kuzca Köyü Cumhuriyetin kuruluşundan Önce adı nahiye olmuş ama Nahiye merkezi gödene olan bir köyümüz. Kuzca Nahiye iken Gödene (Altınyaka) köyünde eğitim başlamış Kuzca da ise eğitim 1948–1949 ders döneminde başlamıştır.

Ama köyde okul açılmadan önce köyden Hasan Özdemir Aksu Köy Enstitüsünde okumuş ve Öğretmen olmuştur. 3 Mayıs 2013 tarihinde Finike’deki evinde ziyaret ettim Hasan Öğretmenimi. Hasan öğretmenim 1960’lı yılların ilk yarısında Finike Orta Okulunda benimde İş Bilgisi öğretmenimdi. Onun için sohbet çok duygusal ve anlamlı oldu.

 

Hasan Özdemir

İşte Hasan Özdemir Öğretmenimin Eğitim öyküsü;

Kuzca Köyü 1341 yani 1925 doğumludur Hasan öğretmenim. Babası Kuzca köyünün ileri gelenlerinden Değirmenci Halil. Lakabından da anlaşılacağı üzere Değirmencilik yapmaktadır. 14 çocuğu vardır. Yazları Beydağ’ı yaylasına çıkarlar. Oraya Kumluca’dan İbrahim ve Kazım kardeşler gelir. Onların giyim ve kıyafetlerinden etkilenen Hasan özdemir okula gitmek ister. Ama baba göndermez. O zaman 8-9 yaşlarındadır.

Baba Kumluca Başöğretmeni M. Ali Çataloğlu iyi arkadaşıdır. Bir gün çok yakın olan İmecik köyüne gider. Orada M. Ali öğretmen ile beraber olurlar. Konuyu açınca Mehmet Ali öğretmen çocuğunu hemen okula göndermesini ister. Göndermeye karar verir ama nereye göndereceğine karar veremez. Kumluca’ya gönderse uzak ve kalacak yer yok. Aklına Çakırlar gelir. Çakırlar Kumluca’ya göre daha yakındır. Orada Kuvay-ı Milliye’den asker arkadaşı Borazancı Mustafa vardır, onun yanına koyabilir. Eve gelince gerekli hazırlık yapılır. Ata fasulye nohut gibi yiyecek malzemeleri yüklenir ve çıkılır yola. O gün Yarbaş Çandır’da kalınır ve ertesi günü Çakırlara ulaşılır. Bu tarih 1935 yılıdır. Hasan özdemir 9-10 yaşlarındadır.

Okula kaydolur ve okumaya başlar. İleriki yıllarda M. Ali Öğretmen de Çakırlar İlkokulu’na gelir. Hasan Özdemir’in okuma aşkı bitmez. Çakırlar’dan Ortaokula giden öğrencileri görünce bu sefer onlara özenir. Ama babası burayı okudun yeter diğer çocuklarıma haksızlık olur der. O ortaokula gitmek ister ama M. Ali öğretmen yeni açılan Aksu Köy Enstitüsü’ne gitmesini önerir. Bazı evrakları babası imzalaması gerekir. M. Ali öğretmen okulun evrakı imiş gibi Baba’ya evrakları önceden imzalatır. Okul bitince de abisi gelir ve beraber gider Aksu Köy Enstitüsü’ne 1940 yılında kaydolur.

Aksu Köy Enstitüsü 1940 yılında açılmış ve 5 yıllık bir okuldur. Ama hızlandırılmış yaz kursları ile okulu 4 yılda bitiren 20 öğrenciden birisidir. 1943–1944 ders döneminde okul bitince Kumluca’ya atanır. O zaman köyünde hala okul yoktur. Okul açıldıktan sonra iki yıl kadar da kendi köyünde öğretmenlik yapar ve sonra Finike’ye atanır. İşte bizim derslerimize de o zamanlar dışarıdan girmişti.

İşte böyle Kuzca köyünün ilk okuyanının öyküsü. Kuzca köyünde ilkokul Kürce mevkiinde 1948–1949 ders döneminde açılır. Daha sonra 1960–1961 Yumrutaş (Büyükalan), 1967–1968 Keles, 1971–1972 Çulha, 1977–1978 ders döneminde Aslanlı ilkokulları açılır.

Kürce (Kuzca) İlkokulu

Kuzca köylüleri toplanıp bir okul yaptırma kararı alırlar ve Kürce mevkiinde bir okul inşa ederler. Bu okul vasıta olmadığı için tamamiyle yörede üretilen malzemelerden yapılır. Duvar taş duvardır. Devlete müracaat ederek okul açılmasını isterler. Okul 1948– 1949 öğretim yılında açılır. İlk öğretmen olarak Aksu Köy Enstitüsü’nü 1947-1948 ders döneminde bitirmiş Korkuteli İlçesi’nden İbrahim Yavuz atanır. Okulun İlk açılışında yaşları 7 ile 15 arasında değişen 108 öğrenci kaydolur. İki yıl görev yaptıktan sonra Kuzca’dan ayrılır İbrahim öğretmen.

Yerine 1949–1950 ders döneminde Aksu Köy Enstitüsü’nden mezun Gödeneli Mustafa Yiğit atanır. 03.10.2012 tarihinde ziyaret ettim Mustafa Öğretmenimi. Sohbetimizin Kuzca bölümünde sorma dedi Kuzca’nın benim hayatımda çok değerli izleri vardır. “İlk öğretmenliğim orası 22 yaşında genç bir öğretmenim. Benim yaşıma yakın yani 18 yaşında öğrenciler vardı. Okulda da ikiyüz civarında öğrenci mevcuttu. Neyse ki o yörenin çocuğu idim. Onun için orada yaşamak zor gelmedi. Aylarca ilçeye gitmediğimiz olurdu. Zaten vasıta olmadığı için yaya ve atlarla giderdik ilçeye. İhtiyaçlarımızı Kuzca Köylüsü Yeşil Hasan lakaplı Hasan Yeşil Antalya’dan alırdı. Yeşil Hasan zaten Gardıç vadisinin Bugünkü alışveriş merkezi gibiydi” dedi Mustafa öğretmenim.

Okulun ilk öğrencilerinden Turgut Şen ve Necip Karakaya ile görüştüm. Necip Karakaya Yukarı Kuzca’dandır (Büyükalan). Okula ulaşmaları kestirmelerden 2 ile 3 saat arasında zaman alır. Biraz da yolda oynarlarsa bu zaman uzar. “Kursağımıza bilhassa kış aylarında sıcak yemek girmezdi” der Necip Karakaya.“Sabah çok erken çıkarız karanlık olduğu için çıralarla önümüzü aydınlatırız. Kahvaltı elimize tutuşturulan bayat ekmekleri yolda yiyerek gitmekle olur. Öğleyin orda ekmek peynir ve zeytin ile öğle yemeğini yine kuru yeriz. Akşam eve geldiğimizde milletin yatma saati gelir. Yine akşam yemeğinden kalan soğuk yemekler ile karnımızı doyururuz. Velhasıl sıcak yemek yediğimiz çok az olur.” diye gözleri dolu dolu anlattı o günleri Necip Karakaya.

Köylünün yaptığı okul binası yıkılarak yerine devlet tarafından yeni okul binası yapılır.

Böylece 51 yıl hizmet veren okul 1999 yılında Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devredilir.

Kuzca Kürce İlkokulu bugünkü hali

Büyükalan (Yukarı Kuzca) İlkokulu

Kuzca Köyü Yumrutaş (Yukarı kuzca) mevkiinde köylü tarafından bir okul binası yapılır. Okul 1960–1961 ders döneminde eğitime açılır. Yukarı Kuzca daha sonraları Kuzca köyünden ayrılarak Büyükalan köyü olur. 1996–1997 yılında son ilkokul mezununu verdikten sonra ilköğretimin zorunlu olması dolayısıyla 6–7-8. sınıflar Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna gider. Birleştirilmiş sınıf olarak 2003 yılına kadar devam eden Okul 2002–2003 ders döneminde son ders yılı olur ve Okul 36 ders yılından sonra tamamiyle Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devredilir.

2013 – 2014 yılında Birleştirilmiş Sınıf olarak okul tekrar açılır. Ama kısa süre sonra tekrar kapanır.

Yukarı Kuzca (Büyükalan) İlkokulu bugünkü hali
Yukarı Kuzca (Büyükalan) İlkokulu bugünkü hali

Kuzca Keles İlkokulu
Kuzca Köyü Keles mahallesinde 1967–1968 yılında açılır Keles İlkokulu. Önce tek kat bir toprak evde başlar Okul. 1969–1970 ders döneminde birinci sınıfa giren Eski Muhtar Ahmet Şen, bir ve ikinci sınıfı orada okuduğunu ondan sonra Çulha’ya okul açılınca oraya gittiklerini kendisinin toprak evde okuduğunu belirtti. Daha sonraki yıllar devlet tarafından bir okul yapılmış. 1996–1997 yılında son ilkokul mezununu verdikten sonra ilköğretimin zorunlu olması dolayısıyla 6-7-8 nci sınıflar Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna gider. Birleştirilmiş sınıf olarak 2003 yılına kadar devam eden Okul 2002–2003 ders döneminde son ders yılı olur ve Okul 36 ders yılından sonra tamamiyle Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devredilir.

2012 yılında okul binası onarılarak 2012–2013 ders yılında ilkokul tekrar açılır. Sonuçta Okul 2019 yılında tekrar kapanır.

Kuzca Keles İlkokulu 15.04.2014 tarihindeki hali

Kuzca Keles İlkokulu 15.04.2014 tarihinde Orman İşletme Müdürü Fuat Nur, Orman İşletme Şefi Ömer Avcı, Emekli Öğretmen Ahmet Kutlu ve Yazar Turgut Eken okulu ziyareti

Kuzca Çulha İlkokulu

Kuzca Köyü Çulha mahallesinde 1971–1972 yılında 5 sınıfta 32 öğrenci ile açılır Çulha İlkokulu. İlk Öğretmeni Hüseyin Akman’dır. Günümüz Muhtarı Ahmet Şen 1 ve 2 nci sınıfı Keles’te okuduktan sonra 3’ncü sınıfı Çulha’ya geldiğini, Ali Bölük’e ait samanlık olarak kullanılan Toprakdamın boşaltılarak köylü tarafından temizlenip badana edildiğini ve buranın okul haline getirildiğini. Daha sonraki yıllarda oraya okul yapıldığını belirtti.

1996–1997 yılında son ilkokul mezununu verdikten sonra ilköğretimin zorunlu olması dolayısıyla 6-7-8.sınıflar Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna gider. Birleştirilmiş sınıf olarak 2003 yılına kadar devam eden Okul 2002–2003 ders döneminde son ders yılı olur ve Okul 32 ders yılından sonra tamamiyle Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devredilir..

Kuzca Çulha İlkokulu bugünkü hali

 

Kuzca Aslanlı İlkokulu

Kuzca Köyü Aslanlı mahallesinde 1977–1978 yılında açılır Aslanlı İlkokulu. Okulun şimdiki durumunu Kuzca köylüsü 1951 doğumlu Bekir Demirel ile gezdik. Bekir Demirel Okulun daha önceki dönemlerde insanların toplanma odası olarak kullandığı tek katlı toprak binada başladığını, daha sonraları okulun devletin yaptığı okula taşındığını anlattı.

1996–1997 yılında son ilkokul mezununu verdikten sonra ilköğretimin zorunlu olması dolayısıyla 6-7-8 nci sınıflar Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna gider. Birleştirilmiş sınıf olarak 2003 yılına kadar devam eden Okul 2002–2003 ders döneminde son ders yılı olur ve Okul 26 ders yılından sonra tamamiyle Ziya Gökalp Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devredilir.

Kuzca Aslanlı İlkokulu ilk binası bugünkü hali
Kuzca Aslanlı İlkokulu bugünkü hali