Mavikent kasabasında kapanan ilkokullarımıza ait kısa bilgiler.
Karaöz İlkokulu
1966–1967 Ders yılında Durmuş Mencik’e ait şu anda yıkılmış olan evin altında açılır okul. Okulun ilk asil öğretmeni Ali Demir kısaca şöyle anlattı Karaöz okulunu: “İlk yıl vekil öğretmen Mustafa Önder görev yapmış. Ben ikinci yıl geldim. Bir yıl görev yaptıktan sonra Yenicepınar ilkokuluna tayin oldum. Karaöz’de köylü şimdiki okulun bahçesine kendi imkânları bir okul yaptı. Daha sonraları bu okul ihtiyaca cevap vermeyince 1978 yılında şimdiki mevcut okul binası devlet tarafından yaptırıldı.”
28 yıl eğitim veren okul 1992–1993 yılında son yılını tamamlar ve taşımalı sistem ile Yenice ilkokuluna katılır.
Yenicepınar İlkokulu
Yenicepınar İlkokulunu Okulun İlk Mezunu ve Emekli Öğretmen Muzaffer Acarbulut ile gezdik. Önce Muzaffer Öğretmenimin okuduğu Kerim Akkol’a ait evi ve yanındaki ikinci binayı sonrada son yapılan okulu fotoğrafladık. Ondan sonra da yıllarını o okula vermiş Ali Demir öğretmenimi ziyaret ettik. Emekli Öğretmenler Ali Demir ve Muzaffer Acarbulut, okulun açılışını kısaca şöyle anlattılar: “Kerim Akkol’a ait evin altındaki iki odanın birisi sınıf, biriside lojman olarak kullanılıyordu. Sınıf çok sıkışık olduğu için köylü yan taraftaki havuzun üzerine taban çakıp kenarlarına da duvar örerek orayı bir bina haline getirdi. Okul orada birkaç yıl eğitim verdikten sonra 1974 yılında devlet tarafından yeni bir okul yaptırıldı.” dediler.
28 yıl Eğitim veren Okul 1992-1993 yılında son yılını tamamlar ve taşımalı sistem ile Yenice ilkokuluna katılır.
Yenicepınar İlkokulu İlk yeri bu evin altı bugünkü hali
Yenicepınar İlkokulu İlk yeri yanına havuzun üzerine yapılan okul, bugünkü
hali
Yenicepınar İlkokulu bugünkü hali
Yalı İlkokulu
Yalı İlkokulu’nun son öğretmeni Muzaffer Acarbulut öğretmenimle gittik Yalı Okulu’nun olduğu yere. Karaöz ve Yenicepınar’da okul açılınca Yalı’da bulunan vatandaşlarda bir okul talebinde bulunurlar. Onlardan yer talep edilir. Orada devamlı kullanılmayan köylünün yaptığı bir Kuran Kursu binası vardır. Orası okul haline dönüştürülür ve 1970–1971 ders döneminde okul açılır. Okulun yanına köylü tarafından hemen bir öğretmen lojmanı inşaa edilir. Daha sonraki yıllarda devlet tarafından yeni bir okul yaptırılır. 8 yıllık zorunlu eğitim gereği 1996–1997 ders döneminde son mezununu veren İlkokul birkaç yıl daha birleştiriliş sınıf olarak hizmet verdikten sonra Durali Yazıcı İlkokulu’na katılır.
Yalı İlkokulu Köylünün yaptığı İlk binası bugünkü hali
Yalı İlkokulu Devletin yaptığı bina bugünkü hali
Yalı İlkokulu son müdürü ve Öğretmeni Muzaffer Acarbulut
Yeşilköy İlkokulu
1968 – 1969 Ders döneminde çevre okullardan gelen ve okula yeni kaydolan 46 öğrenci ile başlar Yeşilköy İlkokulu. Köyün adı eskiden Şapşal iken 1963 yılındaki köy isimlerinin değişmesi furyasında köylünün talebi üzerine Yeşilköy ismi verilir. Köylünün değiştirme gerekçesi ise Şapşal kelimesinin alay konusu edilmesi.
1974 yılı Kumluca İlköğretim Müdür Vekili Yusuf Soykan, okul açılışı ve bina yapılmasını şöyle anlattı: “ Okul 1968 yılında bir evde başlar. Birkaç yıl çeşitli yerlerde eğitim gördükten sonra köylü köye bir okul yapılması için talebte buludu.Yer belirlemek için dönemin Kaymakamı ile köye gittik. Tapucu başta olmak üzere birkaç daireden memur arkadaşlar vardı. Köylünün birisi devamlı olumsuz konuşmalar yapıyordu. O anda Kaymakam ne şapşal şey bu yahu dedi köylü için. Benim tam arkamda da eski Eğitmenlerden Yeşilköylü Nazif Budak oturuyordu. Hemen kulağıma eğilerek bu ne zaman öğrendi bu köyün şapşal olduğunu dedi. Hâlbuki Kaymakam köye değil şahsa dedi. O anda okul yerini belirledik ve hemen o yıl oraya bir okul yapıldı.” dedi Yusuf Soykan öğretmenim.
Yani okul 6 yıl gibi çeşitli evlerde eğitim öğretime devam ettikten sonra kendi binasına kavuşur.
Köyün Eğitimine 25 ders dönemi hizmet veren okul 1992–1993 ders döneminde taşımalı sistem ile Adrasan İlkokuluna nakledilir.
Yeşilköy İlkokulu bugünkü hali