İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kumres Kumluca Rüzgar Enerji Santralı (28.10.2012)

Bugünden itibaren aklımın erdiğince dilimin döndüğünce ilçemizde olan güzellikleri yazdığım gibi gördüğüm eksiklikleri araştırarak ve özeleştiri yaparak sizlere AKLIMA GELDİKÇE adlı köşemde Batı Antalya gazetesinde yazacağım.

İlk yazım Sarnıç tepesinde yapılması düşünülen KUMRES Kumluca Rüzgar enerji santrali ile ilgili tereddütlerim ve kafama takılanlar. Konu adından da anlaşılacağı gibi rüzgardan elektrik enerjisi üretmek. Bu ülkede enerji üretimine karşı çıkmak gibi bir niyetim yok ama bu ilçede yaşayan bir insan olarak kafamda bulunan bazı tereddütleri sormak ve bilgi talep etmek istiyorum.

YİĞİT RÜZGAR ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ KUMRES projesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28.04.2011 tarih ve 3191-9 sayılı kararı ile EU/3191-9/1923 numaralı ÜRETİM LİSANSI verilmiş. (İsteyenler bu lisansa ; http://www2.epdk.org.tr/lisans/elektrik/yek/ozelhukum/YIGITRUZGARKUMRESRESOzHukEU319191923.pdf   internet adresinden ulaşabilir.) bu belgede Tesisi bitirmek için 32 ay süre verilmiş, bunun 16 ayı inşaat öncesi dönem 16 ayı ise inşaat dönemi yani inşaatın başlaması gereken tarih 29.08.2012 dir.

Burada Bazı Kurumlara kafamdaki Tereddütleri sormak istiyorum.?

İLK SORUM İLGİLİ ŞİRKETE ;

1- Şirketinizin kuruluş tarihi henüz yeni denilecek kadar az 5 yıllık bir şirketsiniz. Sermayeniz bende saklı. Ama anlattığınıza göre bu yatırım 12.000.000 euro’luk bir yatırım. Yani bu gün bitirseniz yaklaşık 26.000.000 liralık (26 trilyonluk) bir yatırım. Yine toplantıda Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay ve Batı Antalya Gazetesi Temsilcisi Bozk İnanç Kutlu’nun sorularına verdiğiniz yanıtta Özkaynak’tan karşılayacağınızı söylüyorsunuz. Kayıtlı sermayeniz buralara yaklaşmıyor. Yatırımın kaynağı nedir?

2- Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay’ın sorusunda Orman İşletmesinden gerekli izni aldığınızı söylüyorsunuz, Ama Kumluca Orman İşletmesi yetkilileri Kendilerine İzin ve İrtifak hakkı konusunda bir talep olmadığını söylüyorlar. Hangi Orman İşletmesinden İzin aldınız?

3- Kumluca’da hangi dönemlerde rüzgar hızı araştırması yaptınız. En Rüzgarlı yer olarak Sarnıç tepesini nasıl buldunuz. Bu soruya verdiğiniz cevapta Meteoroloji uzmanlarından aldığınızı söylüyorsunuz. Hangi uzmanlardan aldınız. Devlet meteoroloji teşkilatı böyle bir ölçüm yapmıyor. Siz hangi birimden aldınız?

4- Yine anlatımınızda Pervanelerin çapının 40 metre olduğunu söylüyorsunuz. Yine yaptığım araştırmaya göre lisansınızda bulunan 2000 KW lık bir enerji için 72 metre çapında kanat gerekir. Bu kanatları rüzgar çevireceğine göre herhalde demir çubuk eninde değildir. Bu kanatların dönmesi esnasında mutlaka bir ses çıkacaktır. (Bilim adamlarının da rüzgar enerji santrallerinin en olumsuz noktasının gürültü kirliliği olduğu ve yerleşim yeri yakınlarına inşaa edilmemesi yönde beyanları vardır.) Çıkacak bu sesin santral sahasının yakınında bulunan Hayvanat Bahçesi, Piknik alanı, Devlet Hastahanesi, Yapımı ihale edilen ve mevcut Okullara, kumluca şehir merkezine vereceği rahatsızlık hesaplandı mı?

5- Şirket danışmanı olan ve Yiğit Rüzgar Enerjisinden elkt.ürt.ltd.şt.ile aynı adresi paylaşan EnerGY danışmanlık firması (bu şirketinde genel müdürü de Göknur Atalay) İnternet sitesi referaslar bölümünde bulunan KUMRES projesi alt Bölümünde yapılacak işler şöyle sıralanmış.

– Rüzgar ölçüm direklerinin yerlerinin belirlenmesi

– Rüzgar ölçümleri

– ÇED hizmeti

– Lisans temini

– Saha etütü ve halihazır haritaların hazırlanması.

– Iletim hattı etütü ve projelendirilmesi

– Trafo Merkezi projesleri

– Yollar, temeller, vinç platformu ve binaların inşaat projeleri ve hesaplamaları

– Kablolama projesi

– Elektriki hesaplamalar

– İmar planı

– Orman arazisi kullanım izni

Bu işlemler inşaat öncesi yapılması gereken işler Bunların hangisi yapıldı?

6- Bilgilendirme toplantısını en çok Beykonak kasabasını etkilediği için orada yaptık diyorsunuz ama inşaatın yapılacağı yer tamamiyle Kumluca Belediyesi ve Beşikçi köyü sınırında. Kumluca da da bilgilendirme toplantısı yapmayı ve Kumluca Belediyesinden inşaat ruhsatı almayı düşünüyormusunuz?

7- 2004 yılında yine sarnıç tepesinde maden arama ruhsatının bütün işlemleri bitmiş ve inşaat başlamış olduğu halde Kumlucalının tepkisi ile iptal edildiğini biliyormuydunuz?

Bu sorular daha çoğaltılabilir.

İKİNCİ SORUM KUMLUCA BELEDİYE BAŞKANI HÜSAMETTİN ÇETİNKAYA’ya

Sayın Başkanım Sarnıç tepesinde bir kent ormanı kurmak için talebiniz vardı. Bu talep nasıl oldu? Kumlucalıya verilmeyen bu orman önüne gelen’e nasıl veriliyor?

ÜÇÜNCÜ SORUM AK PARTİ İLÇE BAŞKANI ARİF YAVUZER’e

Arif Başkanım 2004 yılındaki Maden arama işi de zamanınızda olmuştu tekrar sarnıç tepesi ile böyle bir işlemle karşı karşıyasın. Hükümete bağlı bu bürokratlar ilçelere böyle ruhsatlar verirken halkın tepkisinin ne olacağına dair İlçe teşkilatından bilgi alma gereği duymuyorlarmı?

Ülke yararına olan işlere karşı çıkmak gibi bir fikrim yok. Kumluca Devletine verdiği vergiler, yaptığı ihracat ve sağladığı iş istihdamı ile yeterince katkı sağlamaktadır. İlçede bulunan 18 banka şubesi de bunun bir göstergesidir. Ülkeye yatırım derken yaşayan insanlara zarar veriyorsa ben buna karşıyım. Bu tesisinde Sarnıç tepesinde Kumluca ya zararlı olacağına inanıyorum. Ama çalışalım bir başka yer bulalım.

Saygılarımla,

Turgut Eken

teken2007@hotmail.com

ekenturgut@gmail.com